EW’s streaminggids: deze series zijn het kijken waard

27 oktober 2023Leestijd: 2 minuten

Het aanbod van boeiende series online valt nauwelijks meer te overzien. EW helpt een keus te maken uit al het bezienswaardigs.

Door Oogappels besefte hij des te meer dat hij nooit aan kinderen moest beginnen, grapte Peter Pannekoek deze maand tijdens het Televizier-Ring Gala. De olijke presentator verwees naar de lastige pubers en tobbende ouders die centraal staan in de productie van BNN­VARA. Een serie die kijkers tijdens de feestelijke bijeenkomst in Carré uitriepen tot hun favoriete programma van afgelopen jaar.

Een begrijpelijke keus. Regisseur Will Koopman brengt ook in het nu lopende, via de NPO-app vooruit te bekijken, vijfde seizoen weer boeiend familiebelevenissen in beeld. Zij wordt geholpen door een uitstekende cast. Groots is bijvoorbeeld Ramsey Nasr als de beschaafde neuroticus die moet zien om te gaan met de dementie van zijn vader. Met als ontroerend hoogtepunt het onvermijdelijke afscheid door de dood. Zulke knap geacteerde scènes tref je zelden aan in de stroom romcoms van vaderlandse bodem in de bioscoop.

Het kijkplezier neemt toe doordat steeds meer films snel te streamen zijn

De kwaliteit van het aanbod online blijft sowieso stijgen. Mede dankzij de inbreng van gerenommeerde regisseurs en acteurs uit de filmwereld. Kevin Spacey gaf het goede voorbeeld. Hij was de grote man van de successerie House of Cards en speelde zo een belangrijke rol in de beginperiode van Netflix. Wat de baanbrekende streamingdienst niet belette de Amerikaan genadeloos terzijde te schuiven toen hij – valselijk, zo bleek later – werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Het kijkplezier thuis neemt ook toe doordat steeds meer speelfilms snel te streamen zijn. Disney vertoont Elemental zelfs al online, terwijl de animatiefilm nog in de bioscoop draait. Opmerkelijk hierin is de verschijning van een schattig blauw wezentje dat als non-binair door het leven gaat. Inclusiviteit staat tegenwoordig hoog op de agenda van entertainmentbedrijven. In series trekt een lange rij voorbij van queers en zwarte mensen die nog erg lijden onder de erfenis van de slavernij.

Desondanks valt er veel te genieten. Het aanbod is rijk. Met deze streaminggids hoopt EW te helpen bij het maken van een keuze.