Premium Lock De Brueghels: meesters in de kunst én in de marketing

29 september 2023Leestijd: 4 minuten
Pieter Brueghel de Oude, Boerenbruiloftsdans (1566)

De Brueghels waren zowel artistiek als commercieel bijzonder invloedrijk. Dat blijkt eens te meer uit een tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum over ‘de belangrijkste familie uit de kunstgeschiedenis’.

Niet een van de duizelingwekkende versies van De Toren van Babel, niet de typische Boerenbruiloften of een van de bonte werken over Nederlandse of Vlaamse spreekwoorden. Nee, het ultieme Brueghel-schilderij is Allegorie op de schilderkunst. Als geen ­ander werk vertelt het meesterstuk, dat Jan Brueghel de Jonge ergens tussen 1625 en 1630 voltooide, het verhaal van de belangrijkste familie van de westerse kunstgeschiedenis.

Want dat waren de Brue­ghels, zegt Nadia Groeneveld-Baadj (40). ‘Geen familie was zo lang actief, ruim anderhalve eeuw, op zo’n hoog niveau met zo veel verschillende topkunstenaars.’ Baadj is conservator oude kunst bij Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar vanaf 30 september de ­tentoonstelling Brueghel: de ­familiereünie te zien is.

Allegorie op de schilderkunst door Jan Brueghel de Jonge, omstreeks 1625-1630

Allegorie op de schilderkunst is een tentoonstelling in zichzelf, zegt Baadj. Centraal op het schilderij zit een schilderende vrouw die pictura (de schilderkunst) belichaamt. Om haar heen etaleert een enorme uitstalling aan portretten, schilderijen en relikwieën de artistieke rijkdom van de Brueghels. Met dergelijke verwijzingen plaatst de Brabantse kunstenaarsfamilie zich in het pantheon van grootheden als Michelangelo en Albrecht Dürer. Tegelijk is Allegorie op de schilderkunst een galerij, een uitstalling van hetgeen de zelfbewuste Brueghels zelf zoal produceerden.

Familie verrijkte de kunstwereld met innovaties

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw