Premium Lock Zo staat het ervoor met de vergroening van de recreatievloot

07 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
De meeste van de naar schatting 400.000 plezierboten varen nog rond met een benzine- of dieselmotor. Foto: ANP

Geen lawaai, geen stank en geen uitstoot. Het zijn de grote voordelen van elektrisch varen. Maar nadelen zijn er ook: duur en er is een tekort aan laadpunten. Hoe staat het ervoor met de energietransitie van de recreatievloot?

1. Geen landelijke regels, wel lokale

De regels voor de vergroening van de recreatievloot – die naar schatting zo’n 400.000 plezierboten telt – komen niet uit Den Haag. Geboden en verboden zijn van lokale komaf. In tal van natuurgebieden, maar ook in steden als Amersfoort en Breda liggen groene vaarroutes waar de verbrandingsmotor allang niet meer welkom is.

In Utrecht en Amsterdam hangt een verplichting in de lucht en in Friesland geldt dan weer geen dwang, maar zorgt de provincie voor goede voorzieningen, met voldoende laadpalen op logische plekken. Om de pleziervaart een zetje in de goede richting te geven, want aan het tuffen met dieseltjes komt ooit een eind.

‘Laat er geen twijfel over bestaan dat de watersport staat voor minder uitstoot en schoner water,’ zegt Charlotte van Leerdam (37), manager recreatiesport van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, de vereniging waar zo’n 350 watersportverenigingen bij zijn aangesloten. Maar Van Leerdam ziet ook beren op de weg. ’Er moeten goede alternatieven zijn. Je kunt elektrificatie graag willen, maar is het ook mogelijk?’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw