Premium Lock Voorpret op de Tour: de beste wielerfilms en -docu’s

26 juni 2023Leestijd: 4 minuten
Mooie beelden in overvloed in Au coeur du peloton

Zaterdag 1 juli begint in Bilbao de 110de editie van de Tour de France. Ter voorbereiding en voorpret een greep uit de vele wielerdocumentaires en -films.

Briesende ploegleiders in Frankrijk

Wielrennen is een sport van extremen, en de Tour de France is daarvan het summum. De sportieve prestaties zijn het indrukwekkendst, de aandacht is massaal, de gekte totaal. Voor veel teams staat of valt een seizoen met de resultaten tijdens de drieweekse rittenkoers door Frankrijk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat die druk doet met een mens, en dan vooral met ploegleiders, komt pijnlijk in beeld tijdens de nieuwe Netflix-documentaire Au coeur du peloton. De zesdelige serie over de Tour van 2022 beklijft onder meer door het gedrag van de mannen die tijdens de koers vanuit de volgwagen hun renners van instructies en bidons voorzien. Hun hypergestresste geschreeuw en gescheld – en heel soms gejuich – laten zien dat deze sport behalve voor de lichamen van de renners vooral ook een beproeving is voor het geestelijk welzijn van hun coaches.

Mooie beelden in overvloed in Au coeur du peloton

Opmerkelijk genoeg is Au coeur du peloton niet heel geschikt voor wielerliefhebbers. Zij weten immers al wat het verschil is tussen een etappewinnaar en een geletruidrager, en hoeven dat dus niet tot vervelens toe uitgelegd te krijgen door een overenthousiaste Fransman. De serie, waarin zes wielerteams van nabij worden gevolgd, lijkt vooral bedoeld om onwetende Netflix-abonnees in te wijden in het verschijnsel Tour de France. Gelukkig zijn er genoeg spectaculaire beelden om ook doorgewinterde fans een poosje te vermaken, en het spannende wedstrijdverloop helpt een hoop.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw