Premium Lock Bouke de Vries: meester van de scherven

02 mei 2023Leestijd: 3 minuten
Bouke de Vries. Foto: Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

In plaats van ze te verhullen, accentueert Bouke de Vries juist de barsten in keramiek. De in Londen werkende restaurateur heeft een beroemde clièntele, die reikt tot in Hollywood.

Scherven brengen geluk, maar niemand wordt er gelukkiger van dan Bouke de Vries. ‘Is dat niet prachtig, die vogels?’ zegt hij, wijzend op de scherven van achttiende-eeuws servies uit een Hollands kasteel die op de werktafel van zijn Londense atelier liggen. Een paar dagen eerder bracht hij dozen met scherven van 150 borden mee uit zijn vaderland. ‘Ze waren in de oorlog gesneuveld bij bombardementen van de geallieerden. Het is een wonder dat de scherven nooit zijn weggegooid. Wat precies, weet ik niet, maar ik ga er iets moois van maken.’

De Vries woont al tweederde van zijn leven in Engeland

Vazen, borden en andere voorwerpen van porselein een nieuw leven schenken, dat is de specialiteit van de 62-jarige keramiekrestaurateur, die al tweederde van zijn leven in Engeland woont. Tot vijftien jaar geleden was hij uitsluitend bezig met het reconstrueren van gebroken voorwerpen, maar sindsdien is deconstrueren zijn handelsmerk geworden. Barsten en breuken accentueert hij juist, bijvoorbeeld door middel van kintsugi, een oude Japanse techniek waarbij scherven worden gelijmd met lak die goud bevat. Zijn van scherven gemaakte kunstwerken tonen kwetsbaarheid in plaats van die te verhullen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw