Premium Lock Cate Blanchett schittert in pakkend drama over cancelcultuur in de klassieke muziek (****)

27 februari 2023Leestijd: 3 minuten
Cate Blanchett is Oscarwaardig als dirigent Lydia Tár. Foto: Focus Features

Tár is een pakkend drama over de cancelcultuur, geprojecteerd op de wereld van de klassieke muziek. Met Cate Blanchett in topvorm.

Lydia Tár is de eerste vrouwelijke dirigent ooit van het fameuze orkest Berliner Philharmoniker. Ze heeft een opname van Mahlers Symfonie nr. 5 in voorbereiding, staat op het punt haar memoires te publiceren, en geeft gastcolleges aan de New Yorkse Juilliard School of Music. Beter wordt het niet, zou je zeggen. Dan mompelt een student tijdens de les: ‘Ik heb niets met Bach. Hij heeft in totaal twintig kinderen verwekt. Dat is nu niet bepaald goed voor het milieu.’

Ongeloof. Verbijstering. Geroutineerd weet Lydia Tár na een korte stilte de opmerking te pareren, en stelt dat we de goddelijke muziek van Bach centraal moeten stellen, en niet zijn privéleven. Dat waren immers heel andere tijden. En voor Beethoven, Mahler, en al die andere grote componisten geldt hetzelfde.

Dat antwoord daalt maar langzaam in, blijkt. Het is de eerste aanwijzing voor de kijker dat Lydia Tár de connectie met de jongere generatie aan het verliezen is. Hoe actueel in onze tijden van cancelcultuur. En wat een mooi onderwerp voor het intelligente psychologische drama dat deze film is. Vanaf nu kan het met de gevierde Lydia Tár alleen maar bergafwaarts gaan, begrijpen we. En dat is uiteindelijk ook zo. Het fictieve verhaal had ook ‘De val van Lydia Tár’ kunnen heten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Cate Blanchett heeft een indrukwekkend cv

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.