Amfoor Premium Corner

Wedgwood en de Portlandvaas

29 juli 2021Leestijd: 7 minuten

Een tweeduizend jaar oude, felbegeerde Romeinse amfoor viel drie keer in scherven. Na twee mislukte restauraties is het museumstuk weer piekfijn.

Op de eerste etage van het ­British Museum in Londen vind je, in een vitrine van kogelvrij glas, de Portlandvaas. Als je niet weet dat het om de beroemdste vaas ter wereld gaat, zou je er zomaar aan voorbijlopen: zij is nog geen 25 centimeter hoog en oogt, mede door haar sobere kleurstelling in zwart en wit, ronduit bescheiden. Niettemin behoort zij, met haar deels mythologische en deels historische voorstellingen in de graveertechniek camee, tot de absolute topstukken van het museum.

De Romeinse vaas – eigenlijk een kleine amfoor – moet, gezien de historische figuren die erop zijn afgebeeld, omstreeks het jaar 21 zijn gemaakt. Dit jaar viert ze dus om en nabij haar tweeduizendste verjaardag. Dat is op zichzelf al een wonder, want terwijl doorgaans niet veel meer dan wat scherven, of op zijn best piepkleine flesjes uit die tijd worden teruggevonden, is de Portlandvaas zo puntgaaf dat men lang heeft getwijfeld of het om een authentieke Romeinse vaas ging of om een latere kopie.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EWEW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Daarbij kwam dat de vervaardiging kenners voor raadsels stelde. Hoewel de vaas bestaat uit twee glassoorten is zij vermoedelijk in één keer geblazen, waarna de voorstellingen met uiterste verfijning en precisie uit de witte toplaag zijn gebeiteld. Die complexe techniek vormde een tweede reden voor sommigen om de herkomst in twijfel te trekken.

Dat zij ondanks haar eerbiedwaardige leeftijd ook vandaag de dag fris en fruitig oogt, mag een tweede wonder heten: in haar geschiedenis was zij tot driemaal toe gedecimeerd tot niet meer dan een armzalige hoop scherfjes in een kartonnen doos.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.