Sportarts Premium Corner

Suzanne Huurman: ‘Hier bij Real Madrid gebeurt er niks zonder dokter’

13 juli 2021

Sportarts Suzanne Huurman (31) werkt bij topclub Real Madrid én in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. ‘Als ik alleen maar bij een voetbalclub zou werken, zou ik geen betere dokter worden.’

Zul je net zien. Het regent vrijwel nooit in Madrid, maar krap een half uur voor aanvang van het interview komt het ineens met bakken uit de hemel vallen. En dat terwijl Suzanne Huurman een op het eerste gezicht ideale locatie voor dit gesprek had voorgesteld: het dakterras van haar huis ‘hartje centrum’. Gelukkig blijkt de bui van korte duur. ‘Als het hier al regent, regent het nooit lang,’ zegt Huurman, terwijl ze met een handdoek de stoelen op haar dakterras droogveegt.

Suzanne Huurman (São Paulo, Brazilië, 1990) studeerde ­geneeskunde en specialiseerde zich tot sportarts. Werkte bij onder meer Go Ahead Eagles en PSV. Nu bij Real ­Madrid en het St. Antonius Ziekenhuis. Is vrijgezel.

Huurman stapte september 2020 over van voetbalclub PSV – waar ze hoofd medische staf was van de PSV Academy: Jong PSV, de vrouwen en de jeugdteams – naar de Madrileense topclub. Ze was al langer als medisch consulent aan Real Madrid verbonden, maar vorig jaar vroeg de club haar of ze er voltijds de medische staf van de nieuwe vrouwenafdeling wilde komen leiden. Een aanbod dat ze niet kon afslaan. ‘Ik wil me continu blijven ontwikkelen en dit was een heel mooie mogelijkheid.

‘Natuurlijk heb ik er even goed over nagedacht. Ik had een vast contract en de coronapandemie was volop aan de gang, dus het was een onzekere periode. Ging ik op het moment dat veel mensen heel blij zijn met een vast contract al mijn zekerheid weggooien? En dat ook nog eens op een moment dat Madrid volledig in lockdown ging. Bovendien wist niemand waar het zou heengaan met de voetbalwereld. Heel veel clubs moesten flink bezuinigen. Maar ik heb het toch maar gedaan.’

Niet alleen maar met topsporters bezig

Ze combineert haar baan in Madrid met tien uur per week werken voor het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Daar heeft de raad van bestuur haar en haar collega’s van de discipline sportgeneeskunde anderhalf jaar de tijd gegeven om de meerwaarde te bewijzen van een afdeling sportgeneeskunde in het ziekenhuis. ‘Een prachtige uitdaging. Een sportarts is niet alleen met topsporters bezig, een sportarts is de specialist op het gebied van fysieke belasting en belastbaarheid in relatie tot sporten en bewegen. Van de chronisch zieke patiënt in het ziekenhuis tot een ­topatleet.’

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EWEW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Huurman groeide op in Brazilië. Haar ouders – allebei leraar – runden daar een expatschool. ‘De kinderen van werknemers van bedrijven als Unilever en Shell konden daar Nederlands onderwijs volgen, zodat ze bij terugkeer feilloos door konden.’ Toen Huurman tien jaar was, verhuisde het gezin terug naar Nederland, omdat haar ouders wilden dat ze daar verder zou opgroeien. ‘Brazilië was best onveilig. Als kind kon ik nergens alleen heen, altijd met mijn ouders of met een bewaker. Ik groeide ermee op, dus was eraan gewend. Maar mijn ouders wisten heel goed dat dat niet normaal was.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.