Marieke Lucas Rijneveld

30 onder 30-talent van EW wint International Booker Prize

26 augustus 2020

De Nederlandse schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld (29) heeft de International Booker Prize gewonnen met de Engelse vertaling van haar debuutroman De avond is ongemak (The Discomfort of Evening ). In 2019 stond Rijneveld op de lijst van EW met 30 talenten onder de 30.

Rijneveld is de jongste winnaar van de prestigieuze literatuurprijs ooit. Nooit eerder won een Nederlander; Tommy Wieringa haalde vorig jaar de longlist van genomineerden, Harry Mulisch hoorde in 2007 tot de laatste zes.

Lees hier het volledige profiel dat EW over haar maakte:30 onder de 30: jonge talenten om in de gaten te houden

Door de winst komt Rijneveld in een rij met beroemde auteurs, onder wie Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk, David Grossman en Philip Roth. Met vertaler Michele Hutchison deelt ze het prijzengeld van ruim 55.000 euro.

Het boek van Rijneveld, dat twee jaar geleden in het Nederlands verscheen, gaat over de tienjarige Jas en haar boerengezin dat een zoon verliest na een ongeluk. Volgens de jury combineert The Discomfort of Evening ‘een ontwapenend nieuw gevoel met een vertaling van unieke gevoeligheid’. ‘Een teder en emotioneel verhaal over een jeugd gevangen tussen schaamte en verlossing,’ aldus juryvoorzitter Ted Hodgkinson.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.