Premium Lock 30 onder de 30: jonge talenten om in de gaten te houden

23 januari 2019Leestijd: 13 minuten

Welke namen moet u de komende jaren in de gaten houden in politiek, wetenschap, bedrijfsleven, cultuur en sport? De jonge garde van de redactie van Elsevier Weekblad selecteerde dertig millennials die al een bank besturen, een bestseller schreven, een miljoenenbedrijf runnen, of hun vierde restaurant openen. In deze ‘30-onder-30-lijst’ staan talenten uit alle geledingen.

Over twintig jaar zijn ze fractievoorzitter, hebben ze een medicijn tegen een zeldzame ziekte uitgevonden of hebben ze het geschopt tot CEO van Shell.

Het merendeel is in de twintig, een enkeling is net dertig. Zijn het zondagskinderen die alles in de schoot geworpen kregen, zoals vaak wordt beweerd over deze generatie? Nee, het gros is juist gehard door tegenslag. Zo overwon de een kanker, ontvluchtte de ander Irak, worstelde een derde zich met moeite door de middelbare school. Deze millennials zijn verre van lui, juist gedreven. Ze proberen ‘het onmogelijke te realiseren’ en menen dat ‘alles goedkomt, als je er maar hard voor werkt’.

▲ Tim Houter, 26 – CEO Hardt Hyperloop

Opgegroeid in Hoorn
Studie Werktuigbouwkunde (TU Delft)
Bijzonder omdat hij direct nadat hij Tesla-CEO Elon Musk had gehoord over de hyperloop, daarmee aan de slag ging.

‘Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat Elon Musk een hyperloopwedstrijd had uitgeschreven. Bij een hyperloop schiet een voertuig door vacuümgetrokken buizen. Wij besloten mee te doen en wonnen de competitie. Daarna begonnen we de start-up Hardt Hyperloop.

‘Ik probeer vooral de juiste partijen aan boord te krijgen. NS, Tata Steel en BAM doen al mee. Het geeft mij voldoening als mensen inzien dat de ­hyperloop er moet komen en daaraan bijdragen.

‘Musk is een grote inspirator. Ik bewonder hoe hij van alles uit de grond stampt en mensen hierin meekrijgt. Ik ben trots op mijn team en alles wat we hebben bereikt. De eerste testen zijn al aan de gang en over tien jaar zie ik me een rit maken in de eerste operationele hyperloop.’

Dirk de Bruijn, 28 – Medeoprichter Swapfiets

Opgegroeid in Giethoorn
Studie Marine technology (TU Delft)
Bijzonder omdat hij in 2014 met twee anderen Swapfiets oprichtte, dat maandelijks opzegbare abonnementen op fietsen aanbiedt. Als er iets mis is met een Swapfiets, wordt hij direct opgehaald en vervangen. ‘In ­Europa zijn nu ruim 90.000 Swapfietsen in gebruik, herkenbaar aan het (Delfts)blauwe voorwiel.’

Lotte Schipper, 25 – Voorzitter CDJA

Opgegroeid in Huizen
Studie Europese studies (UvA)
Bijzonder omdat ze tijdens haar voorzitterschap van het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, ook de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Youth of the European People’s Party was en op de Amsterdamse lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen stond. ‘Ik stond op plek drie en kreeg 2.135 van de 11.991 stemmen op het CDA.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw