Premium Lock Radicaal anders eten: hoe het EAT-dieet uitpakt voor Nederland

19 januari 2019Leestijd: 2 minuten
De BTW op verse producten steeg afgelopen jaar van 6 naar 9 procent (Beeld: ANP)

Wat zou het afgelopen week gepresenteerde dieet dat de wereld moet redden, betekenen voor het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlanders? Het advies en de praktijk naast elkaar.

Een groep internationale wetenschappers heeft uitgeplozen welk dieet het meest voedzaam, gezond en duurzaam is. Met dit pakket, zegt de zogeheten EAT-commissie in het vooraanstaande wetenschapsblad The Lancet, is het mogelijk om in 2050 de wereldbevolking van 10 miljard mensen te voeden op een manier die zo weinig mogelijk schade toebrengt aan de planeet.

Deze mix van afwegingen leidt tot een voedingspakket dat erg lijkt op wat het Voedingscentrum al lang adviseert in de vorm van de Schijf van Vijf. Hoe dat wereldwijde advies uitpakt per land, kan enorm verschillen. Daarom heeft Elsevier Weekblad het EAT-dieet vergeleken met wat in Nederland gebruikelijk is, gebaseerd op cijfers van het onderzoek Wat eet Nederland? Uit 2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.