Boek Premium Corner

Venijnige brieven: lekkere haat in roman Amos Oz

29 mei 2017Leestijd: 1 minuut

Hun huwelijk is geëindigd, maar de hoofdpersonages van Zwarte doos slagen erin elkaar jaren later compleet gek te maken. Hun brieven aan elkaar zijn uiterst giftig. Hij is een Joodse intellectueel, gespecialiseerd in wanhoop en woonachtig in Chicago. Zij woont met hun rebelse zoon en nieuwe vriend in Jeruzalem.

De brieven, tegen een decor van oplopende spanningen tussen Israël en zijn buren, zijn als de zwarte doos na een vliegtuigongeluk. Langzaamaan begrijpt de lezer waar het misging. Geluk is aan deze mensen niet besteed. Maar dat is ook niet het streven – geluk is een christelijke uitvinding, in het Oude Testament komt het hele woord niet voor.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.