cultuur

Ook regering weet: grote meerderheid wil Zwarte Piet behouden

04 november 2016Leestijd: 2 minuten

Op allerlei plekken wordt Zwarte Piet in de ban gedaan, maar het is de vraag of Nederlanders daar eigenlijk wel achter staan. Uit onafhankelijke onderzoeken, waarvan één in opdracht van de regering, blijkt er nog altijd veel steun te zijn voor de kinderfiguur.

Het ministerie van Sociale Zaken liet de afgelopen drie jaar onderzoeken hoe Nederlanders kijken naar Zwarte Piet, wist tv-programma Medialogica donderdagavond te melden. De resultaten tonen aan dat het overgrote deel van de Nederlanders Piet niet wil aanpassen: 21 procent is voor een ander uiterlijk.

Dat is wel iets hoger dan in 2014 en 2015, toen respectievelijk 12 en 17 procent zei dat Piet er anders uit moet gaan zien. Van Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vindt iets minder van de helft dat het uiterlijk van Piet moet worden veranderd.

‘Geheim’ onderzoek
Kantar TNS voerde het onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken uit, maar de resultaten werden niet naar buiten gecommuniceerd. ‘Wij willen weten wat er speelt, maar niet sturend zijn in dit debat,’ zegt een woordvoerder in NRC. ‘We publiceren sowieso niet al onze onderzoeken.’

Een peiling van DVJ Insights, vrijdag gepubliceerd in De Telegraaf, toont eenzelfde beeld. De grote meerderheid vreest dat het toegeven aan activisten die anti-Zwarte Piet zijn, ook tot discussies zal leiden over Nederlandse tradities rond Kerst en Pasen. 75 procent van de ondervraagden noemt het aanpassen van het uiterlijk van Piet ‘een aanval op de Nederlandse cultuur’.

Piet steeds vaker in de ban gedaan
Toch wordt de pietentraditie van alle kanten bestookt. Activisten zeggen dat Zwarte Piet een symbool van kolonialisme en slavernij is en roepen op tot het verbannen van de kindervriend. Onlangs kondigde RTL aan om Zwarte Piet in de ban te doen: vanaf nu worden er ‘roetveegpieten’ ingezet. Maar er zijn ook tegenbewegingen: bij veel lokale intochten is juist bewust besloten om alle Pieten zwart te houden.

Naar verwachting zal de Zwarte Pietendiscussie ook worden gevoerd in Maassluis, waar Sinterklaas dit jaar aankomt. Voor- en tegenstanders hebben aangekondigd actie te gaan voeren rond de intocht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.