cultuur

Olympische Spelen beginnen in Braziliaanse sferen

05 augustus 2016

Ophef over de moeizame voorbereidingen van Brazilië, kampend met financiële drama’s, vervuiling en het zika-virus, maakt nu plaats voor opwinding over het begin van de Olympische Spelen.

Met de fakkel die op 21 april 2016 uit Olympia is vertrokken, wordt het symbool voor de Olympische Spelen, het olympisch vuur, tijdens de openingsceremonie in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro ontstoken. De bedoeling is dat dit wordt gedaan door de Braziliaanse voetballegende Pelé. Dit is nog niet zeker omdat de 75-jarige volksheld last heeft van lichamelijke klachten na een heupoperatie van vorig jaar.

2016-08-04 21:37:48 TOPSHOT - Visitors stand under the Christ the Redeemer statue on Corcovado mountain ahead of the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 4, 2016. / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
De Olympische Spelen beginnen vrijdagnacht in Rio de Janeiro Foto: AFP

Internationale media berichten dat de ceremonie in Braziliaanse sferen gehuld zal zijn: daar zullen schaars geklede modellen de samba en de Macarena dansen. Ook topmodel Gisele Bündchen zal op het openingsfeest van de partij zijn. De feestelijke opening – waar bezoekers en atleten welkom worden geheten – zal om 00.30 uur vannacht op televisie te zien zijn. Er is namelijk vijf uur tijdsverschil met Rio de Janeiro.

2016-08-04 19:37:50 epa05455687 Volunteers take pictures in front of a sculpture depicting the official logo of the Rio 2016 Olympics, in the Olympic Park at the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro, Brazil, 04 August 2016. EPA/MICHAEL REYNOLDS
Foto: EPA

Van de meer dan 10.000 atleten, doen er 243 Nederlanders mee aan de Spelen. De eer om tijdens de openingsceremonie de Nederlandse vlag te dragen, krijgt springruiter Jeroen Dubbeldam. Hij won in 2000 olympisch goud en heeft daarnaast een wereld- en Europese titel op zijn naam staan. Maurits Hendriks, de chef de mission van het Nederlandse Olympisch team, noemt de Springruiter ‘een bijzonder sportman en boegbeeld voor de Nederlandse sport’.

2016-08-04 23:29:46 RIO DE JANEIRO - Springruiter Jeroen Dubbeldam komt aan op het vliegveld in Rio de Janeiro. Dubbeldam zal tijdens de opening van de Olympische Spelen de vlag van het Nederlandse team dragen. ANP ROBIN UTRECHT
Jeroen Dubbeldam zal de Nederlandse vlag dragen in Rio Foto: ANP

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte zijn vrijdagochtend aangekomen in Rio de Janeiro, zij gaan een gedeelte van de Olympische Spelen bijwonen.

2016-08-05 01:02:53 epa05455231 The Christ the Redeemer statue is seen through Olympic ring located at the rowing venue at the Rodrigo de Freitas Lagoon in Rio de Janeiro, Brazil, 04 August 2016. EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Christus de Verlosser door de olympische ringen in Rio Foto: EPA

Voor de dertiende keer sinds 1992 is bierbrouwerij Heineken aanwezig op de Olympische spelen. Het Holland Heineken House 2016 is een ontmoetingsplek voor vooral Nederlandse bezoekers, die daar met een drankje in het zwembad de wedstrijden volgen. Humberto Tan zal daar in de avonden medaillewinnaars huldigen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.