cultuur

Oranje Trophy: avonturiers maken monstertocht naar Olympische Spelen

19 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Een karavaan van dertien oranje terreinwagens reist 11.500 kilometer dwars door de woeste jungle, via smalle bruggetjes en modderige paden, van Paramaribo naar Rio de Janeiro. Op 5 augustus beginnen daar de Olympische Spelen.

Zo’n dertig man hebben zich maandenlang voorbereid op de vijfde editie van de Oranje Trophy, een reis van zes weken door acht landen, die eindigt in Rio de Janeiro.  Zij gaan daar – in stijl – het Nederlands Olympisch team aanmoedigen.

De avonturiers zijn van Nederland naar Paramaribo gevlogen om daar aan hun reis naar de Olympische Spelen te beginnen. In de Surinaamse hoofdstad stonden hun oranje auto’s al op ze te wachten, die een maand eerder per schip waren verstuurd.

Oranje Trophy konvooi op de BR-319 Foto: Geeske Duyzings

‘Driving Doctors’

Niet overal op de duizenden kilometers lange route door Zuid-Amerika is medische hulp binnen handbereik.  Twee ‘driving doctors’ zijn daarom onderdeel van de karavaan.

‘Driving Doctors’ Geeske Duyzings (verpleegkundige) en Marijn van Berckel (tropenarts) reizen mee als medische ondersteuning en om het Zika-virus onder aandacht te brengen van de bevolking Foto: Geeske Duyzings

Tropenarts Marijn van Berckel en verpleegkundige Geeske Duyzings reizen met een auto vol medische spullen zoals een AED, anti-allergiemiddelen, extra zuurstof voor de grote hoogteverschillen en wondspullen mee als medisch team.

De Oranje Trophy reizigers vullen zakjes met condooms, deet en informatiefoldertjes over het Zika-virus Foto: Marijn van Berckel

 1000 anti-zikazakjesrouteoverzicht oranje trophy

De ‘driving doctors’ geven op de plekken waar ze doorheen reizen
ook voorlichting over het zika-virus aan de lokale bevolking. In grote steden in Zuid-Amerika zijn mensen veelal op de hoogte van het virus, maar in kleine dorpen op het platteland is de bevolking minder goed geïnformeerd. Ze delen ‘anti-zikazakjes’ uit, waarin onder meer condooms, deet en informatiefoldertjes zitten.  ‘Wij hebben het geluk zo’n mooie reis te mogen maken, en wilden iets terugdoen voor de bevolking’ zeggen ze tegen elsevier.nl.

De avonturiers zitten nu ongeveer op de helft van hun reis. Ondanks een paar ziektegevallen en wat autopech wordt de reis vol goede moed vervolgd.

IMG-20160717-WA0028 (bij de start vanuit Paramaribo)
Op het beginpunt van de reis zagen de auto’s er nog nieuw en glanzend uit… De karavaan werd uitgezwaaid door de ambassades van Nederland en Brazilië. Foto: Bas Wieringa (gemaakt met een drone)

Het bergachtige landschap van Peru Foto: Geeske Duyzings

Peru Foto: Geeske Duyzings

De beruchte BR-319 weg, een 880 kilometer lange weg in Brazilië, die 600 kilometer dwars door de Amazone loopt. Gammele bruggetjes en kapotte wegen zijn onderdeel van de weg die grotendeels onverhard en moerassig is Foto: Geeske Duyzings

Rio Branco Foto: Frank van der Pol
Rio Branco Foto: Frank van der Pol

Een auto is vast komen te zitten in de drassige Amazoneweg, maar het technisch team van twee monteurs die meereizen, komt in actie Foto: Geeske Duyzings

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.