cultuur

Black Travel Movement: ‘Zwarte mensen reizen ook’

16 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Het is een nieuwe trend in Amerika: reizen op basis van huidskleur. Op snel groeiende online platformen boeken zwarte en gekleurde mensen reizen en delen ze hun verhalen. Want door de ‘gewone’ reiswereld worden ze buitengesloten, vinden ze.

Het heet de Black Travel Movement en is vooral in de Verenigde Staten in opmars. Er zijn in Amerika al minstens drie van zulke snelgroeiende gemeenschappen: Tastemakers Africa, Nomadness Travel Tribe en Travel Noire.

We reizen wél

Evita Robinson van Nomadness Travel Tribe legt uit aan CNN waarom gekleurde en zwarte mensen op een andere manier zouden reizen dan blanken. ‘Ze verbinden zich meer met de lokale bevolking en reizen vaker in groepen.’ Ook zouden gekleurde mensen hun geld op andere manieren uitgeven, namelijk meer aan de accommodatie en minder aan ervaringen.

De organisatie Travel Noire noemt zichzelf de beste keus voor ‘de slimme zwarte reiziger.’ De Afro-Amerikaanse oprichter Zim Ugochukwu vertelt in een video van TIME dat, toen ze door India reisde, ze niemand tegenkwam die er net zo uitzag als zijzelf of dezelfde achtergrond had. Via haar online netwerk wil Ugochukwu dat zwarte en gekleurde mensen foto’s van hun reis kunnen delen en zo zich met elkaar kunnen verbinden.

‘Het stereotype dat gekleurde mensen niet reizen moet worden weggenomen,’ meent Robinson. Het aantal reizende Afro-Amerikanen neemt snel toe, een gevolg van een hoger opleidingsniveau en meer geld om te besteden. Toch zijn bijvoorbeeld reisgidsen niet gemaakt voor zwarte of gekleurde mensen, zegt Ugochukwu. ‘Er staan bijna altijd alleen maar blanke blonde mannen in, dat is een beetje beledigend.’

Steeds vaker

Vandaar de drang van sommigen om te benadrukken dat ook gekleurde en zwarte Amerikanen op reis gaan. Zoals Colin Williams, die in bovenstaande video nadrukkelijk wordt geïntroduceerd als afgestudeerde dokter. Hij vertelt met dertig vrienden naar Antigua te zijn gereisd omdat zij óók ‘ambitieus en nieuwsgierig zijn en intellectuele passies en wensen hebben’.

Op de vraag of de Black Travel Movement niet juist zelf discrimineert, antwoorden de initiatiefnemers dat dit niet de bedoeling was. Robinson vertelt dat ‘het nooit haar intentie was om een black travel group op te zetten’ en dat ze ‘gewoon mensen zocht waarmee ze zich verbonden kon voelen’. Blanke mensen mogen zich ook gewoon aanmelden.

Vooralsnog zijn in Nederland nog geen initiatieven die net zo populair zijn als de Amerikaanse Black Travel-sites, die meer dan 100.000 leden hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.