carriere

Kritiek op je baas? Zeg het op een aardige manier

10 april 2013

Het uiten van kritiek tegen iemand die machtiger is dan jij, is niet makkelijk. Maar er is een manier om feedback op een aardige manier in te kleden: lief zijn voor de baas.

Dat blijkt woensdag uit het promotieonderzoek van organisatiepsychologe Jana Niemann van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het viel Niemann op hoe vaak werknemers vertelden dat ze moeite hadden om hun leidinggevende te zeggen waar het op staat.

Omdat het geven en ontvangen van feedback belangrijk is voor de manier waarop mensen presteren binnen organisaties, besloot ze nader onderzoek te doen.

‘Kleed het in’

Juist omdat het van belang is dat de baas weet wat er aan de hand is en hoe het beter kan, raadt de psychologe aan om negatieve feedback op indirecte wijze te geven aan mensen met macht. ‘Doe het op een aardige manier, kleed het in, frame je feedback minder bot. Dan reageren mensen met macht veel positiever.’

Niet motiverend

Uit het onderzoek blijkt dat ook mensen zonder macht het moeilijk vinden om negatieve feedback goed te ontvangen. Duidelijk is dat mensen zich de negatieve feedback aantrekken en het daarom in het vervolg moeilijk vinden om te vragen om feedback. Ook blijkt dat harde kritiek vaak niet motiverend is om het voortaan beter te doen.

Trainingen

Het lijkt Niemann verstandig als organisaties mensen benoemen op leidinggevende posities die emotioneel stabiel genoeg zijn om negatief commentaar goed te ontvangen.

Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers in een organisatie eerlijk en open met elkaar omgaan en dat ze hun collega’s en baas durven te vragen om feedback. Om dat proces te verbeteren, zou het verstandig zijn om te investeren in trainingen waarin mensen leren om te gaan met het geven en ontvangen van kritiek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.