Vaker burn-out bij jonge werknemers: zo voorkomt u overbelasting

11 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Jonge werknemers hebben steeds vaker last van een burn-out. Het aantal jonge werknemers dat uitgeput en overbelast is, stijgt harder dan het aantal oververmoeide 35-plussers. Gedragsverandering en zelfkennis kunnen helpen om een burn-out te voorkomen.

Dagblad Spits meldt maandag een toename in het aantal overbelaste jongeren.

Werknemers tussen de 25 en 35 jaar raken naar verhouding vaker opgebrand, constateren deskundigen zoals Jan Prins, directeur van onderzoeks-en adviesbureau voor organisaties en bedrijven SKB.

Wat is de beste manier om een burn-out te voorkomen?

Volgens psychotherapeut Ingrid Weijnen, directeur behandeling van privékliniek U-center in Epen hangt de kans op een burn-out samen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken.

Burn-outpatiënten zijn vaak perfectionisten met een sterke arbeidsmoraal, vertelde Weijnen eerder in weekblad Elsevier. Ze kunnen zich jarenlang volledig inzetten, hard werken en maximaal presteren, tot ze opgebrand raken.

Gedragsverandering

Overbelaste werknemers moeten hun gedrag veranderen. ‘Want ook al zijn er allerlei stressfactoren op het werk of in je privé-leven, het blijft een feit dat je zelf niet op tijd hebt ingegrepen om de burn-out te voorkomen,’ zegt psycholoog Marjorie de Jong van U-center.

Sommige mensen kunnen geen ‘nee’ zeggen. Anderen voelen zich geroepen om alles altijd op te lossen, ook voor anderen. Perfectionisten zijn nooit klaar. Sommige burn-outslachtoffers jagen maar door zonder ooit ergens bij stil te staan, en missen daardoor kansen op tevredenheid en ontspanning. In de kliniek van Weijnen en De Jong besteden de psychologen daarom veel tijd aan zelfkennis van de patiënten.

Energie

Voldoening halen uit een baan is ook belangrijk om een burn-out te voorkomen. Dat zegt Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement & Productivity aan Nyenrode Business University in Breukelen. Als mensen energie, voldoening, (zelf)respect, verbondenheid, groei en ontwikkeling uit hun baan halen, blijven ze bevlogen. En bevlogen mensen kunnen langdurig hard en goed werken zonder in te storten. Ze laden ze energie op tijdens het werk, in plaats van dat ze energie verliezen.

Prins, directeur van SKB, benadrukt dat werkgevers moeten zorgen dat hun personeel energie haalt uit het werk. Bij jongere werknemers blijkt dat vooral afwisseling en inspirerend leiderschap belangrijk zijn.

Hoe is overbelasting te vermijden?

  • Neem psychische en fysieke klachten serieus
  • Ga na of stress te maken heeft met werk of privéleven
  • Bedenk of stress samenhangt met uw persoonlijkheid
  • Onderzoek wat er in uw leven zou moeten veranderen
  • Doe moeite om die veranderingen voor elkaar te krijgen
  • Ren niet oververmoeid door tot het niet meer gaat
  • Leef gezond: veel bewegen, goed eten, rust nemen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.