Premium Lock Afshin Ellian: Zet Revolutionaire Garde op EU-terrorismelijst

18 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Ayatollah Ali Khamenei arriveert bij een ceremonie van de Revolutionaire Garde (EPA)Foto: EPA

Imad Mughniyeh was de tweede man van terreurgroep Hezbollah. De schepper van die groep, de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), kan clandestien ook op ons continent ongestoord opereren. Het is onbegrijpelijk dat de EU nog steeds weigert om deze organisatie op haar terrorismelijst te zetten, schrijft Afshin Ellian.

De islamitische staat van Iran is de kop van de slang. Islamitisch zelfmoordterrorisme werd ooit in Iran uitgevonden. Tijdens de jihad was jezelf opblazen toelaatbaar volgens ayatollah Khomeini, die de macht had in Iran van 1979 tot zijn dood in 1989. Hij noemde de terroristische zelfmoordenaars martelaren. Deze week zei Khomeini’s opvolger ayatollah Khamenei dat de IRGC ‘het grootste antiterreur leger in de wereld is’. Wat een brutaliteit!

Terug in de tijd, toen er nog geen Al-Qaeda, Hamas, IS en Taliban bestonden. Het islamitische terrorisme begon in 1980 in Zuid-Libanon. De sjiitische krijgers  tijdens de Libanese burgeroorlog – die al vijf jaar woedde en nog tien jaar zou doorgaan – waren verdeeld in diverse groepen en ideologieën. Teheran wilde een eenheid creëren tussen al die milities. Ze hadden twee ankerpunten nodig, en die kregen ze: een gemeenschappelijke vijand (het Westen en Israël) en een gemeenschappelijke ideologie (sjiitisch islamisme).

Vóór de Iraanse revolutie van 1979 kregen de aanhangers van Khomeini training van de Libanese sjiitische beweging Amal, in 1975 opgericht door imam Musa Sadr. Dit was één van de strijdende partijen in de Libanese burgeroorlog. Na de revolutie verving de net opgericht Revolutionaire Garde Amal door een nieuwe organisatie. Die kreeg net als de milities in Iran de naam Hezbollah (de partij van Allah).

Revolutionaire Garde importeerde terrorismebrein uit Zuid-Libanon

De Garde stuurde haar mensen naar Zuid-Libanon. Ze rekruteerde een jonge Libanese sjiiet die al enkele jaren tot de elitetroepen van de Palestijnse leider Yasser Arafat behoorde. Toen Arafat en zijn mensen werden gedwongen om Libanon te verlaten, werd deze jonge man, Imad Mughniyeh, de man van de ayatollahs.

Over hem is nu een indrukwekkende tv-serie gemaakt door Avi Issacharoff (onderzoeksjournalist en commentator) en Lior Raz (scenarist en acteur, Doron Kabilio in de eerdere tv-serie Fauda): Ghosts of Beirut, te zien op SkyShowtime. Het is een multi-etnische film, met rollen voor Israëliërs, Amerikanen, Iraniërs, een Marokkaan en een Saudiër. Die laatste, de Saudische actrice Dina Shihabi, speelt de CIA-agent Lena. Terwijl de Iraans-Amerikaanse acteur Navid Negahban de rol speelt van generaal Ali Reza Asgari, de Iraanse staatssecretaris van Defensie. Deze generaal van de IRGC liep in 2007 in Turkije over naar het Westen en Israël. Hij verblijft op een onbekende plek. Het was Asgari die ooit Imad Mughniyeh rekruteerde voor de IRGC.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw