Laatste kans voor immens impopulaire Kamala Harris

08 juli 2023Leestijd: 2 minuten
Kamala Harris bij een bezoek in Phoenix, Arizona. Foto: ANP

Kamala Harris moet terug naar haar begindagen als politicus om nog iets van haar vicepresidentschap te maken, schrijft Victor Pak. Haar populariteitscijfers bereiken een historisch dieptepunt.

Het Amerikaanse vicepresidentschap is een ondankbare baan. Dat weet iedereen die eraan begint. Je speelt de tweede viool en krijgt de meest ondankbare taken. En op momenten dat het er echt toe doet, heb je weinig in te brengen. Kamala Harris wist dat toen Joe Biden haar vroeg als running mate, maar uiteraard zei ze ‘ja’.

Haar carrière had een spectaculair verloop. Na een loopbaan in Californië als openbaar aanklager werd ze namens die staat verkozen tot Senator. Tijdens haar eerste termijn deed ze in 2020 een gooi naar het presidentschap. Die campagne mislukte en de stijgende lijn in haar loopbaan was ten einde. Met het vicepresidentschap leek ze de draad weer op te pakken.

Slechte cijfers en mislukt beleid

Het vicepresidentschap biedt een uitstekende kans om president te worden. Van de 46 Amerikaanse presidenten waren er 15 eerst vicepresident. Negen van hen konden het Witte Huis betrekken nadat de zittende president werd vermoord, stierf of ontslag nam.

Daarbij komt dat president Joe Biden 81 jaar oud is. Indien hij in 2024 wordt herkozen, is Biden tot en met zijn 86ste president. Harris’ kans op het presidentschap, mocht de 58-jarige opnieuw worden verkozen tot running mate, zou dus niet gering zijn.

Daarom moet het voor Harris frustrerend zijn dat ze zo immens impopulair is. Volgens NBC News denkt 49 procent van de Amerikanen negatief over haar vicepresidentschap. Het is het laagste cijfer sinds de tv-zender de peilingen uitvoert. Slechts 32 procent is positief.

Democraten wijten het slechte imago aan seksisme en racisme. Maar dat is geen sluitende verklaring. Als vicepresident kreeg Harris de portefeuilles stemrecht en immigratie. In beide gevallen flopte haar beleid.

Harris was een messcherp inquisiteur

Harris’ slechte imago noopt het Witte Huis om de vicepresident een nieuw imago aan te meten. Het Witte Huis vreest dat Harris Biden in haar val meetrekt in aanloop naar de verkiezingen van 2024.

Het plan is om haar meer de spreekbuis te laten zijn als het gaat om investeringen in infrastructuur en het recht op abortus, in de hoop dat zij zich op die thema’s wel positief weet te onderscheiden. Ze moet de Democratische achterban weer voor zich zien te winnen, bij wie het recht op abortus en investeringen in infrastructuur onomstreden zijn.

Deze veilige keus is een gemiste kans. Harris gold als een grote belofte omdat ze als aanklager in het progressieve Californië stevig optrad tegen criminaliteit, waarna ze zich in de Senaat ontpopte als een messcherp inquisiteur. Harris is beter in de aanval dan in de verdediging. Juist daarvoor zouden de Democraten haar moeten gebruiken.