Premium Lock Russische aanwezigheid in Afrika bedreigt Europa

01 februari 2023Leestijd: 2 minuten
Poster van Russische president Vladimir Poetin in Burkina Faso. Foto: ANP

De Russische aanpak in Afrika wakkert anti-Europese sentimenten aan en zal meer jongeren naar terreurorganisaties jagen, schrijft Jonathan Holslag. Europa moet op zijn hoede zijn voor de groeiende instabiliteit.

Terwijl Europa alles inzet om Rusland op de Oostflank te stoppen, dwingen enkele honderden Russische huurlingen haar opnieuw tot de aftocht op de Zuidflank. Een recent videospotje toont hoe Wagner-huurlingen eerst een Malinese strijder te hulp snellen om een Frans zombieleger neer te maaien en vervolgens een krijger uit Burkina Faso om een Franse gifslang uit te schakelen. Als laatste komt een soldaat uit Ivoorkust om versterking vragen: ‘A bas l’imperialisme! – Weg met het imperialisme!’

De Russen wonnen terrein door bescherming te bieden aan Afrikaanse overheden in ruil voor grondstoffen als diamanten en goud. Hun agressieve optreden wordt gewaardeerd door de militaire leiders. Ook de bevolking onthaalde de Russische huurlingen aanvankelijk enthousiast omdat Europese militairen terreurgroepen als ISIS en Al-Qa’ida moeilijk de baas konden en een propaganda-offensief uit Moskou dat onophoudelijk benadrukte. Het handelsmerk van Wagner in Afrika is hetzelfde als in Oekraïne: geen genade.

Rusland slaagt er niet in terrorisme in te dammen

De Russen hebben zich nu ingeplant langsheen een corridor van de Middellandse Zee tot de Golf van Guinee. Rusland is reeds lange tijd aanwezig in Algerije en delen van Libië. Na een staatsgreep in 2021, vestigde Wagner zich in Mali. Tijdens een staatsgreep in het naburige Burkina Faso, in 2022, werd eveneens met de Russische vlag gezwaaid. In Guinee zitten de Russen in de bauxietmijnen. Nadat ECOWAS de coup van kolonel Doumbouya veroordeelde, werd die regionale organisatie afgeschilderd als een handpop van de NAVO en werd de Oekraïense ereconsul de deur gewezen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw