Jonathan Holslag Premium Corner

Europa moet zich voorbereiden op een zware winter

06 juli 2022Leestijd: 4 minuten

Europa moet zich voorbereiden om deze winter een grote krachtmeting aan te gaan, vooral om wat rest aan internationale geloofwaardigheid te redden en om de bevolking duidelijk te maken dat veiligheid een prijs heeft, schrijft Jonathan Holslag.

De oorlog in Oekraïne bevestigt drie eeuwenoude bepalingen in de internationale politiek. De eerste is dat grenzen slechts conventies zijn die niets betekenen zonder macht om ze af te dwingen. De tweede regel is dat elke grootmacht een potentieel imperium blijft en de soevereiniteit van andere landen zal schenden indien het de macht daartoe verwerft.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef verschillende boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Tot slot leidt rijkdom zonder verantwoordelijkheidszin immer tot roekeloosheid en verzwakking. De belangrijkste uitdaging voor West-Europa schuilt in dat laatste: de verzwakking stoppen en dat kan enkel door burgers te laten voelen dat veiligheid een prijs heeft.

Kunnen we maar het beste gaan praten met Rusland?

Veel West-Europeanen vinden dat we realistisch moeten zijn. We kunnen Rusland niet meer volledig terugdrijven en kunnen maar het beste gaan praten voordat nog hogere energieprijzen onze economie ontwrichten. Daarbij wordt soms verwezen naar de Amerikaanse strateeg John J. Mearsheimer, die een prominente pleitbezorger is voor meer terughoudendheid.

In die argumentatie zit echter een aantal denkfouten. Om te beginnen is Mearsheimer een Amerikaan. Rusland ligt ver weg en Amerika kan zijn positie op afstand verdedigen. Rusland is bovendien een kleinere dreiging dan China. Mearsheimer heeft overigens weinig op met de slappe houding van West-Europa, maar dat is vooral ons probleem en komt Amerika niet eens altijd slecht uit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.