Duitsland: ‘Sancties tegen Rusland leiden niet tot veiliger Europa’

19 december 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de gevolgen als Europa de sancties tegen Rusland niet versoepelt. Hij is bang dat Rusland ‘ontwricht raakt’.

Dit zei Frank-Walter Steinmeier (SPD), de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, vrijdag in het weekblad Der Spiegel.

Op de knieën

‘Wie Rusland economisch op de knieën wil dwingen en daarmee denkt een veiliger Europa te creëren, heeft het mis. Ik kan daar alleen maar voor waarschuwen,’ zei de minister in het weekblad. Hij is ook tegen het aanscherpen van al bestaande sancties.

Volgens Steinmeier betaalt Rusland nu al de prijs voor het conflict in Oekraïne. Het vertrouwen van Europa in Rusland is geschaad. Daarnaast maakte de roebel, mede door de sterke daling van de olieprijs, een grote val. De Russische economie staat daarmee op het randje van crisis. Volgens de Duitse minister is het ‘niet in ons belang dat dit uit de hand loopt’.

Niet alleen reactief

De Europese Unie maakte donderdag duidelijk niet van plan te zijn zich soepeler op te stellen tegenover Rusland zo lang de Russische president Vladimir Poetin zijn troepen niet terugtrekt uit Oekraïne. De EU kwam met nieuwe sancties, die investeringen en handel op de Krim dwarsbomen.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zei donderdag na afloop van de top met EU-leiders dat Europa verder moet gaan dan ‘reactief en verdedigend handelen’.

Nodige stappen

Gisteren tekende president Barack Obama ook al een nieuw wetsontwerp dat hem in staat stelt makkelijker sancties tegen Rusland door te voeren.  Daarnaast zou de nieuwe wet hem in staat stellen om militaire en non-militaire hulp te bieden aan Oekraïne.

Wanneer Rusland ‘de nodige stappen onderneemt’, zullen de sancties ook worden teruggeschroefd, zei de Amerikaanse president.

Hij maakte vrijdag bekend dat hij de export van goederen, technologie en diensten naar de Krim gaat blokkeren. Hij heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën toestemming gegeven sancties op te leggen aan individuen en bedrijven die op het schiereiland actief zijn.

Russische beer

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei vrijdag in een telefoontje naar zijn Amerikaanse collega John Kerry dat het Amerikaanse wetsontwerp niet op prijs wordt gesteld door de Russen.

Volgens de Russische minister kan het ontwerp de relaties tussen Rusland en Amerika ‘voor een hele lange tijd beschadigen’, schrijft BBC.

Ook Vladimir Poetin beschuldigt het Westen ervan hem te willen ‘isoleren’. Volgens hem proberen de EU en de Verenigde Staten de ‘Russische beer te temmen’ en zijn de westerse sancties voor ongeveer 30 procent verantwoordelijk voor het scherpe kelderen van de roebel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.