buitenland

Libanon verklaart oorlog aan ISIS na verovering grensplaats

05 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Terwijl de ogen van de wereld zijn gericht op het conflict tussen Israël en Hamas, is ISIS erin geslaagd voor de eerste keer een dorp in Libanon te veroveren. Het regeringsleger heeft de tegenaanval ingezet.

Bij felle gevechten tussen militairen en terroristen die verbonden zijn aan ISIS zijn in Arsal twee militairen gedood.

Terreinwinst

Maandag waren er berichten dat ISIS, dat zich heeft omgedoopt tot IS (Islamitische Staat) de soennitische plaats, vlak bij de grens met Syrië, volledig had veroverd.

Dat zou de eerste verovering zijn van de terreurbeweging in Libanon, nadat de terroristen eerder flinke terreinwinst boekten in het noorden van Irak en in Syrië. Bondgenoten van ISIS, waaronder leden van Al-Qaida, hebben checkpoints opgezet in Arsal.

Spoorloos

De Libanese autoriteiten proberen nu uit alle macht de inname ongedaan te maken en hebben de tegenaanval geopend. Daarbij zijn al tientallen militairen om het leven gekomen.

Zeker tweeëntwintig soldaten van het regeringsleger zijn spoorloos verdwenen. Vermoedelijk zijn zij ontvoerd, meldt Al Jazeera. Ook zijn er meldingen dat burgers worden geëxecuteerd.

Steun

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties steunt de acties van Libanon om de terroristen te verjagen, maar heeft wel opgeroepen om weg te blijven uit de burgeroorlog in Syrië.

Bemoeienis met het conflict zou de sektarische spanningen tussen soennieten, sjiieten en christenen in Libanon verder kunnen aanwakkeren. In Tripoli, de tweede stad van het land, zijn al gevechten uitgebroken tussen sjiitische en soennitische milities.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.