buitenland

Hulpkonvooi Rusland via ‘aangepaste route’ naar Oekraïne

13 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Het Russische konvooi dat humanitaire goederen vervoert naar het oosten van Oekraïne is onderweg naar de Russische stad Belgorod, dicht bij de Oekraïense grens. Moskou zou op verzoek van Kiev de route van de colonne vrachtwagens hebben aangepast.

Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass. Het is nog altijd niet duidelijk wat de precieze bestemming van het hulpkonvooi is.

Nu de bijna driehonderd vrachtwagens naar Belgorod rijden, een stad zo’n 40 kilometer van de grens met Oekraïne, lijkt het erop dat het konvooi een route via Charkov neemt.

Dekmantel

Oorspronkelijk werd aangenomen dat het transport via een kortere route naar het oosten van Oekraïne zou rijden, waar humanitaire hulp het hardst nodig is. De Russen zouden eigenlijk via Loehansk het oorlogsgebied hebben willen bereiken.

Maar Oekraïne zou in Loehansk, dat in handen is van pro-Russische separatisten, heel weinig controle hebben over het transport. Kiev liet gisteren weten bang te zijn dat Rusland het konvooi gebruikt als humanitaire dekmantel voor een invasie in Oekraïne. Ook de NAVO maakt zich hier zorgen over.

Aangepast

Oekraïne zou de hulpgoederen daarom alleen toelaten als die onder supervisie staan van het Internationale Rode Kruis. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft Moskou hiermee ingestemd en is de route van het konvooi in overleg met de Oekraïense autoriteiten aangepast.

Waarnemers van zowel het Rode Kruis als van de OVSE mogen meereizen met het transport, aldus de minister. Bovendien beloven de Russen alle kentekens van de vrachtwagens te vervangen door Oekraïense nummerplaten.

De Oekraïners hebben deze berichten nog niet bevestigd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.