buitenland

Vlaamse partijen bereiken regeerakkoord

22 juli 2014Leestijd: 2 minuten

In Vlaanderen is dinsdag een akkoord bereikt over de vorming van een nieuwe regering. De partijen moeten het akkoord, waarin zelfs de ministerportefeuilles al verdeeld zijn, alleen nog laten goedkeuren op hun partijcongressen.

De Vlaams-nationalistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever, de christendemocraten van Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V) en de liberale Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld.) gaan samen een regering vormen in het Belgische gewest Vlaanderen.

Donderdag en vrijdag worden waarschijnlijk partijcongressen gehouden waar het regeerakkoord nog goedgekeurd moet worden.

Het is al bekend dat CD&V de twee belangrijke posities van minister van Onderwijs en minister van Welzijn mag leveren. CD&V wilde in eerste instantie niet samenwerken met Open Vld., maar lijkt wel akkoord te gaan nu de partij deze ministerposten mag vullen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Federale regering

Nu de regering van het Vlaamse gewest rond is, kan er gesproken worden over de vorming van een federale regering. Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zouden de Vlaamse coalitiepartijen met de centrumrechtse Franstalige Mouvement Réformateur (MR) een meerderheid hebben waarmee een federale regering kan worden gevormd.

De Vlaamse partijen bevestigen dat ze zich samen federaal willen aanbieden. De huidige informateur en MR-voorzitter Charles Michel meldt dinsdag nog aan de Belgische koning Filip dat een coalitie met N-VA, CD&V, Open Vld en MR mogelijk is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.