buitenland

Amerika: geen bewijs Russische betrokkenheid bij neerschieten MH17

22 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Rusland was niet direct betrokken bij het neerhalen van de Malaysia Airlines Boeing 777-200 vlucht MH17. Pro-Russische separatisten schoten het toestel donderdag waarschijnlijk per ongeluk uit de lucht.

Dat laten de Amerikaanse autoriteiten weten aan persbureau AP.

Uit de lucht geschoten

Uit bewijs van inlichtingendiensten zou blijken dat het toestel uit de lucht is geschoten. Waarschijnlijk is dit gebeurd met een SA-11-raket die vanaf de grond is afgevuurd.

De raket is afgeschoten door de separatisten zonder directe betrokkenheid van Rusland. Maar Rusland heeft wel ‘voorwaarden gecreëerd’ die de aanslag mogelijk hebben gemaakt.

Fout

De separatisten hebben vermoedelijk een fout gemaakt. Dit leiden de Amerikanen af uit het feit dat ze hiervoor 12 Oekraïense militaire toestellen uit de lucht schoten.

Vermoedelijk zagen zij de Boeing aan voor een militair toestel of mikten zij op een gevechtsvliegtuig dat de raket heeft kunnen ontwijken.

De Amerikanen weten niet of de separatisten in Rusland zijn getraind in het afschieten van SA-11-raketten. Eerder lieten de Amerikaanse inlichtingendiensten al weten dat het toestel vermoedelijk uit de lucht was geschoten. Nu wordt voor het eerst ook een schuldige partij aangewezen.

Sociale media

Onduidelijk is of de Amerikanen direct bewijs hebben van bijvoorbeeld de aanwezige Awacs of dat ze zich op andere bronnen baseren. Wel geven ze toe zich deels te baseren op berichten die de afgelopen dagen via sociale media zijn verspreid. Zo noemen zij een video waarop een raketlanceerinstallatie door een dorp wordt gereden.

Ook baseren ze zich op berichten die separatisten op sociale media hebben geplaatst. De Amerikaanse functionarissen erkennen dat deze berichten niet honderd procent op waarheid kunnen worden getoetst. Het keiharde bewijs heeft ook Amerika in ieder geval nog niet prijsgegeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.