buitenland

Wilders naar Europees Hof om dubbelmandaat af te dwingen

06 juni 2014Leestijd: 2 minuten

PVV-leider Geert Wilders stapt naar het Europees Hof om het verbod op het dubbelmandaat aan te vechten. Wilders zit in de Tweede Kamer, maar wil ook plaatsnemen in het Europees Parlement.

Er wordt nu een juridische spoedprocedure bij het Europese Hof en het Gerecht in Eerste Aanleg voorbereid, wat op zeer korte termijn in gang wordt gezet, laat Wilders weten.

Kiezers

Wilders meldde vorige week al dat hij het Europees Parlement in wil. ‘Bijna 300.000 kiezers hebben op mij gestemd. Het zou te absurd zijn als Brussel mij zou verbieden mijn kiezers ook in het Europees Parlement te vertegenwoordigen.’

Tijdens de verkiezingen op 22 mei stond Wilders tiende op de kandidatenlijst van de PVV. De partij kreeg vier zetels, maar door het grote aantal voorkeursstemmen kan de PVV-leider alsnog een zetel opeisen in het europarlement.

Wilders wordt vertegenwoordigd door advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Hamburger. Zij zien voldoende kansen om het verbod op het dubbelmandaat aan te vechten.

Agenda’s

Onder anderen VVD’ers Hans Wiegel en Hans van Baalen pleitten vorige maand voor het herstellen van het dubbelmandaat. Van Baalen erkende wel dat het moeilijk zal zijn om beide functies goed te combineren, vanwege de drukke agenda’s van de parlementen.

Het Montesquieu Instituut, een onderzoeksinstituut, oordeelde eerder in een publicatie dat het lidmaatschap van het Europees Parlement bijna niet te combineren is met een zetel op het Binnenhof.

Politici zouden ‘te veel concessies’ moeten doen als zij beide functies uitoefenen. Tot 1979 bestond het Europees Parlement uitsluitend uit leden van nationale parlementen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.