buitenland

Rusland ziet niets in Oekraïense ‘regering van overwinnaars’

27 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Rusland is niet te spreken over de tijdelijke regering in Oekraïne, die donderdag werd gevormd. Er is volgens de Russen helemaal geen sprake van een regering van nationale eenheid, waar de verschillende partijen vorige week nog een akkoord over sloten.

In plaats daarvan is dit een ‘regering van overwinnaars’ waarin ook ruimte is gemaakt voor ‘extremistische nationalisten’, vinden de Russen.

Ramp

Arseni Jatsenjoek is vandaag officieel benoemd tot tijdelijk premier van het Oost-Europese land, nadat demonstranten op het Maidan-plein in Kiev hem woensdag al voordroegen als hun voornaamste kandidaat. Jatsenjoek gaat een coalitieregering leiden met twee pro-Europese oppositiepartijen en een nationalistische partij.

De regering gaat onder de naam ‘Europese Keus’ regeren en moet proberen het land voor een financiële ramp te behoeden. Volgens de tijdelijke premier is de schatkist nagenoeg leeg.

Onderdak

Rusland keert zich nog altijd tegen de machtsovername in Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj, die eerst op de Krim zat, heeft onderdak gekregen in Moskou. De Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) kiezen juist partij voor de nieuwe machthebbers en hebben miljarden euro’s aan financiële steun toegezegd.

Het Europees Parlement wil dat de financiële hulp zo snel mogelijk naar Oekraïne gaat. Ook hebben ze het land lidmaatschap van de EU in het vooruitzicht gesteld.

Lijnrecht

Het Westen en Rusland lijken dus lijnrecht tegenover elkaar te staan. Maar de Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken sprak donderdag telefonisch met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. De Amerikanen willen de crisis in Oekraïne samen met de Russen oplossen, liet Kerry weten.

Ook de Russen zien daar wel iets in. De voorwaarde is wel dat de belangen van alle Oekraïners moeten worden gediend. De Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel bespraken de crisis en bepaalden dat Oekraïne niet uiteen mag vallen.

Krim

Intussen is de onrust in het westen van het land, waar het na de afzetting van Janoekovitsj redelijk rustig is, naar het zuidelijke schiereiland Krim verplaatst. Vanochtend namen ongeveer zestig gewapende mannen het regionaal parlementsgebouw in Simferopol in. Ooggetuigen maakten melding van barricades voor de deuren. Op het dak zou de Russische vlag wapperen.

Het regionale parlement van de Krim-regio wil een referendum over de autonomie van de regio. Rusland oefent grote invloed uit op het gebied. Inwoners zijn overwegend Russisch gezind.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.