buitenland

Regionaal parlement: referendum over zelfstandig Krim-eiland

27 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Het regionale parlement van de Krim-regio in het zuiden van Oekraïne wil een referendum houden over de autonomie van het schiereiland. Volgens een woordvoerder van het parlement is dat nodig, omdat Oekraïne dreigt af te glijden.

De woordvoerder zegt dat Oekraïne overhelt naar ‘chaos, anarchie en een economische crisis’. Een volksraadpleging zou volgens hem een oplossing bieden voor de ‘ongrondwettelijke machtsovername’ in Kiev.

Het schiereiland Krim, in 1954 door Sovjet-leider Nikita Chroesjtsjov toegevoegd aan Oekraïne, is de enige Oekraïense regio waar etnische Russen een meerderheid vormen en de laatste regio waar veel verzet is tegen de overgangsregering. Krim heeft al een bijzondere status binnen het land als autonome regio.

Spanning

De Krim-kwestie is een groeiende zorg voor de overgangsregering in Kiev. Waarnemend president Aleksandr Toertsjinov heeft dinsdag al zijn zorgen geuit over ‘separatisme’ in Krim. Woensdag kwam iemand om het leven bij gevechten tussen etnische Russen en voorstanders van de regeringswissel.

Donderdagochtend namen ongeveer zestig gewapende mannen het regionaal parlementsgebouw in Simferopol in. Ooggetuigen maakten melding van barricades voor de deuren, en op het dak zou de Russische vlag wapperen.

Russisch leger

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdag laten weten zich zorgen te maken om de schending van de mensenrechten van etnische Russen in Oekraïne, met name op het schiereiland Krim. Er staan gevechtsvliegtuigen paraat.

Toertsjinov heeft Rusland donderdagochtend gewaarschuwd dat iedere beweging van het Russische leger bij Krim, buiten de marinebasis bij Sebastopol, door de regering in Kiev wordt beschouwd als ‘een daad van agressie’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.