buitenland

Janoekovitsj vanuit Rusland: ik ben nog steeds president

27 februari 2014

Viktor Janoekovitsj is nog steeds de president van Oekraïne. Hij is weliswaar naar Rusland gevlucht maar lijkt niet van plan zijn macht op te willen geven.

Dat liet Janoekovitsj donderdag in een verklaring in Russische media weten.

Extremisten

De steenrijke Oekraïner waarschuwt voor een intern geweldsconflict in zijn land. Door dreigementen van ‘extremisten’ heeft hij zelf helaas het land moeten verlaten. Hij heeft de Russen daarom gevraagd hem tegen terreur te beschermen.

‘In de straten van vele steden in mijn land, overheerst het extremisme. Bedreigingen worden geuit in de richting van mij en mijn medewerkers. Ik ben daarom genoodzaakt de Russische autoriteiten te vragen mijn persoonlijke veiligheid te waarborgen en me te beschermen tegen acties van extremisten,’ zegt Janoekovitsj in de verklaring.

Gewelddadig

Volgens Janoekovitsj staat het zuidoosten van zijn land en de Krim helemaal niet achter de ‘leiders die door de menigte werden gekozen’.

Ook zegt hij dat het leger nooit van hem de opdracht heeft gekregen om op een gewelddadige manier in te grijpen: ‘Die opdrachten zouden onwettig en crimineel zijn geweest.’

Ondemocratisch

Donderdagochtend bezetten tegenstanders van de tijdelijke ‘regering’ in Oekraïne het regionaal parlementsgebouw op het schiereiland Krim. Ze zijn het niet eens met de ondemocratische machtsovername van oppositiegroeperingen in Kiev.

Rusland heeft intussen straaljagers paraat staan om in te grijpen bij een conflict. Rusland maakt zich zorgen over de schending van mensenrechten van etnische Russen in Oekraïne, zo liet de Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten.

Daad van agressie

De tijdelijke president en legerleider van Oekraïne, Aleksandr Toertsjinov, heeft Rusland donderdagochtend gewaarschuwd dat Russische troepen de marinebasis niet moeten verlaten, meldt persbureau AP.

Iedere beweging van het Russische leger buiten de basis bij Sebastopol zal door de regering in Kiev worden beschouwd als ‘een daad van agressie’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.