buitenland

Doden bij botsingen tussen demonstranten en politie Thailand

18 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Bij de ontruiming van protestkampen bij het kantoor van de Thaise premier Yingluck Shinawatra in de hoofdstad Bangkok zijn dinsdag zeker vier doden gevallen. Omstanders zeggen dat er zowel door de demonstranten als door politieagenten is geschoten.

De demonstranten – die zich tegen de regering van de premier keren – gooiden zelfs met granaten, zegt de politie.

Kampen

Tientallen personen raakten gewond. Zo’n honderd betogers zijn gearresteerd. Zo’n vijftienhonderd politieagenten zijn ingezet om demonstranten te verdrijven uit de kampen bij regeringsgebouwen, die vaak al weken worden bezet.

De demonstranten eisen al maanden het aftreden van de premier. Zij vinden dat haar broer, miljardair en voormalig premier Thaksin Shinawatra, nog altijd te veel invloed heeft op het regeringsbeleid.

Bloedig

In 2006 werd de toenmalige premier bij een militaire coup afgezet en verbannen naar het buitenland. In december vorig jaar liet Shinawatra weten dat zij het parlement van het land laat ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Zo hoopte zij dat de onrust in haar land wat zou afnemen. De confrontaties van vandaag horen tot de bloedigste in het al maanden durende protest tegen de premier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.