buitenland

State of the Union: Obama gaat het zelf doen

29 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Het komende jaar wordt ‘een jaar van actie’ voor de Amerikaanse president Barack Obama. In zijn jaarlijkse State of the Union zei Obama zo veel mogelijk zelf te doen om zo de verdeeldheid tussen de Republikeinen en Democraten te passeren.

‘Voor sommige zaken is parlementaire actie nodig, en ik ben klaar om met jullie allen te werken. Maar Amerika staat niet stil, en ik ook niet. Dus waar en wanneer mogelijk zal ik stappen buiten het parlement nemen om zo de mogelijkheden voor Amerikaanse families te vergroten. Dat is wat ik ga doen,’ sprak de Amerikaanse president in zijn jaarlijkse ‘troonrede’.

Pragmatisch

Obama zei op een pragmatische manier om te willen gaan met de verdeeldheid in het Congres. De Democraat zei zich op die manier in te willen zetten om de ‘ongelijkheid’ in Amerika te verminderen. Het economisch herstel heeft volgens Obama alleen ‘mensen aan de top’ geraakt terwijl veel Amerikaanse armen met moeite doorbreken tot de middenklasse.

‘Te veel mensen werken niet of kunnen met veel moeite slechts rondkomen. We zullen nieuwe banen moeten creëren in plaats van een nieuwe crisis’, zei Obama, verwijzend naar de ‘shutdown’ vorig jaar. ‘Die doet geen recht aan het Amerikaanse volk, we zullen het vertrouwen moeten herstellen.’

Positief

Toch was de Democratische president ook positief over zijn land. ‘De werkloosheid is op het laagste niveau in 5 jaar, de huizenmarkt krabbelt op, ons schuldenniveau wordt teruggebracht, Amerika is weer hét land om te investeren’, zei hij.

Obama kreeg een staande ovatie toen hij pleitte voor de rechten van vrouwen op de arbeidsmarkt. ‘Vrouwen moeten hetzelfde salaris verdienen wanneer zij hetzelfde werk als mannen doen. Wanneer vrouwen slagen, zullen de Verenigde Staten slagen’, riep hij onder luid applaus. Zoals verwacht pleitte Obama ook voor een verhoging van het minimumloon naar 10,10 dollar per uur. ‘Geef Amerika een loonsverhoging!’, riep hij strijdvaardig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.