buitenland

Opvarenden in ijs gestrand ‘klimaatschip’ worden geëvacueerd

02 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De evacuatie van de 74 opvarenden van het schip Akademik Sjokalskij is op gang gekomen. De poolgangers, toeristen, klimaatactivisten en journalisten, worden per helikopter van het schip gehaald.

Dat heeft expeditieleider Chris Turney via Twitter laten weten.

Dik ijs

Een groep reddingswerkers is donderdagochtend door een Chinese helikopter op het schip afgezet. Via de lucht of via het ijs worden de reizigers nu van het schip gehaald. Een eerdere reddingsactie van de Chinese ijsbreker Sneeuwdraak werd afgeblazen omdat het ijs te dik was.

De poolgangers hebben zowel Kerstmis als Oud en Nieuw op het schip doorgebracht. Erg geleden hebben zij niet. Er was genoeg eten en drinken aan boord en de opvarenden maakten uitstapjes om pinguïns te bekijken, keken naar films en series en sommigen dronken alcoholische versnaperingen als gin tonic.

Expeditie

Aan boord van het schip zijn toeristen, journalisten en klimaatactivisten die meedoen aan een Australische expeditie op Antarctica. De tocht werd gemaakt als eerbetoon aan poolonderzoeker Douglas Mawson die precies een eeuw geleden voor het eerst de Zuidpool bereikte.

De bemanning van het schip werd op Kerstavond verrast door een sneeuwstorm, waarna het schip vast kwam te zitten. Zo kon het gebeuren dat wetenschappers die de opwarming van de aarde onderzoeken, vastliepen in het metersdiepe ijs op Antarctica.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.