buitenland

Israël beschiet Libanese militairen, spanning loopt op

16 december 2013Leestijd: 1 minuut

Israëlische militairen hebben maandag in het grensgebied met Libanon twee Libanese militairen neergeschoten. Die schietpartij had plaats een aantal uren nadat een Libanese schutter een Israëlische militair had gedood.

Een legerwoordvoerder zei tegen de Israëlische krant Haaretz dat Israëliërs kort na middernacht het vuur openden op de Libanezen, omdat zij iets verdachts hadden gezien.

Het is vooralsnog niet bekend of de beschoten Libanezen gewond zijn geraakt of zijn omgekomen.

Grensovergang

Zondag werd een Israëlische soldaat doodgeschoten door een Libanese sluipschutter. De schutter van het Libanese leger zou het vuur hebben geopend op een voertuig waarin het slachtoffer zat, in de buurt van grensovergang Rosh Hanikra, een dorpje in het noorden van Israël.

De Israëliërs dienden onmiddellijk een klacht in bij de Verenigde Naties. Agressie tegen de staat Israël wordt niet getolereerd, zei een woordvoerder van het Israëlische leger.

Oorlog

De laatste grote oorlog tussen Israël en Libanon was in de zomer van 2006. Dat gewapende conflict begon toen terroristen van Hezbollah Israël binnendrongen en een grenspost aanvielen.

Daarbij werden drie Israëlische soldaten gedood en twee gegijzeld. Ongeveer 1.100 Libanezen en 150 Israëliërs kwamen bij die oorlog om het leven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.