Herdenkingsdienst Mandela afgelopen, begrafenis in besloten kring

15 december 2013Leestijd: 1 minuut

In het Zuid-Afrikaanse Qunu is de voormalige president van Zuid-Afrika Nelson Mandela in besloten kring begraven. Van de 4.500 personen die eerder op zondag de herdenkingsdienst bijwoonden, mochten er maar 450 mee naar Mandela’s laatste rustplaats.

De begrafenis moest volgens plaatselijke gebruiken voor 12.00 uur ’s middags (lokale tijd) plaatshebben, omdat dan de zon op het hoogst staat.

Uitvaart

Tijdens de plechtigheden voorafgaand aan de begrafenis waren behalve familieleden van Mandela Zuid-Afrikaanse politieke en religieuze leiders aanwezig.

Ook de Britse kroonprins Charles, burgerrechtenactivist Jesse Jackson, zakenman Richard Branson en televisiepresentator Oprah Winfrey woonden de uitvaart bij. Voor zover bekend was er namens Nederland niemand naar de uitvaart van Mandela gekomen.

Militairen

Het stoffelijk overschot van Mandela werd ’s ochtends begeleid door militairen vanuit het dorp Qunu naar de plaats van de plechtigheid gereden.

Achter de kist hadden de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en Mandela’s weduwe Graça Machel en ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela zitting genomen.

Rouwdienst

Mandela bracht het eerste deel van zijn jeugd door in Qunu. De oud-president van Zuid-Afrika en anti-apartheidstrijder stierf vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd.

Maandag werd in het voetbalstadion Soccer City aan de rand van Johannesburg een grote publieke rouwdienst gehouden ter nagedachtenis aan Mandela.