buitenland

Commissie heeft gestemd: Berlusconi moet uit de Senaat

04 oktober 2013

Een Senaatscommissie heeft vrijdag besloten dat oud-premier Silvio Berlusconi uit zijn functie als senator moet worden ontheven. Het is nu aan de volledige Senaat om die beslissing definitief te maken.

De ‘Giunta’ was sinds vrijdagmorgen bijeen om te stemmen over het politieke lot van Berlusconi. De centrumrechtse leider mocht zichzelf nog verdedigen, maar zijn stoeltje bleef leeg. Via een advocaat liet hij weten de Senaatscommissie een ‘partijdig orgaan’ te vinden.

Geen verrassing

Dat de commissie in het nadeel van Berlusconi ging stemmen, was geen verrassing meer. Eerder had Berlusconi gedreigd het kabinet te laten vallen als het zover zou komen, maar dat plan werd door zijn eigen partijgenoten gesaboteerd.

Even leek het er vrijdag op dat de stemming zou worden gestaakt, omdat een senator van de partij van Beppe Grilli onsmakelijke grappen over Berlusconi maakte op zijn Facebook-pagina terwijl de zitting bezig was. De Senaatsvoorzitter liet vanuit Assisi echter weten dat dit geen reden kon zijn om de stemming op te schorten.

Twintig dagen

De voltallige Senaat zal nu moeten stemmen over het oordeel van de Giunta. Normaal gesproken moet de Senaat het oordeel overnemen omdat een wet bepaalt dat strafrechtelijk veroordeelden moeten worden ontheven uit hun publieke functie.

Maar de partij van Berlusconi beroept zich op het feit dat die wet is opgesteld nadat Berlusconi zijn misdaad heeft begaan. De stemming wordt binnen twintig dagen verwacht.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.