Oud-president Mandela (94) weer opgenomen in ziekenhuis

28 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Nelson Mandela is opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. De Zuid-Afrikaanse oud-president heeft last van een longinfectie.

Dat werd donderdag bekendgemaakt op de website van de Zuid-Afrikaanse regering. Mandela is woensdagavond laat opgenomen en is bij kennis.

Zwakke gezondheid

Volgens het persbericht wordt de oud-president nauwlettend in de gaten gehouden door het beste medische team.

De afgelopen jaren gaat het steeds slechter met de gezondheid van Mandela. Eind vorig jaar onderging het anti-apartheidsicoon een galblaasoperatie.

Ook had hij toen last van een steeds terugkerende longontsteking. Mandela lag drie weken in het ziekenhuis en mocht op Tweede Kerstdag weer naar huis.

Madiba

Ruim twee weken geleden werd de voormalige ANC-leider opgenomen voor onderzoek. Toen liet een woordvoerder weten dat het onderzoek ‘succesvol’ was verlopen.

De huidige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma hoopt dat Mandela snel herstelt. ‘We vragen het volk van Zuid-Afrika en de wereld te bidden voor onze geliefde Madiba en zijn familie.’

Gevangenis

Tijdens het apartheidsbewind zat Mandela 27 jaar in de gevangenis, waar hij in de jaren tachtig tuberculose opliep. In 1990 kwam hij vrij. Na de eerste vrije verkiezingen sinds de afschaffing van de rassenscheiding werd hij in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

In 1993 ontving hij samen met Frederik de Klerk de Nobelprijs voor de Vrede.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.