OM: proces Italiaanse seksmoord moet over

25 maart 2013Leestijd: 2 minuten

Het Italiaanse Openbaar Ministerie (OM) heeft bij het Hof van Cassatie een verzoek ingediend om het proces rond de geruchtmakende seksmoord op de Engelse studente Meredith Kercher opnieuw te bekijken. Het gerechtshof heeft volgens de aanklagers onterecht belastend bewijsmateriaal overboord gegooid.

Het OM wil dat het hof zich buigt over de vrijspraak van de Amerikaanse studente Amanda Knox in 2011.

Twee jaar eerder was ze nog tot 26 jaar cel veroordeeld voor de moord op de 21-jarige Meredith, met wie ze in Perugia samenwoonde.

Bewijs

‘Het DNA van Amanda was overal, in het appartement, op de beha van Meredith, op haar bloed en op het mes waarmee ze is vermoord,’ zegt aanklager Luigi Riello.

Volgens het OM heeft het gerechtshof deze feiten genegeerd en in een vorm van ‘snobisme’ de uitspraak van de rechtbank ‘gebanaliseerd’.

Brute moord

Het lichaam van Meredith werd in de herfst van 2007 gevonden in het huis dat ze deelde met Amanda. Ze was verkracht, gewurgd en met 47 messteken om het leven gebracht.

Amanda werd samen met haar vriend Raffaele Sollecito en de Ivoriaan Rudy Guede gearresteerd en veroordeeld voor de moord. Er zou sprake zijn geweest van een uit de hand gelopen seksspel.

Vrijspraak

In hoger beroep werden Amanda en haar vriend vrijgesproken. Guede bleef wel vastzitten, al werd zijn gevangenisstraf teruggebracht naar zestien jaar.

Er zijn nog altijd veel vraagtekens rond een van de geruchtmakendste moordzaken in Italië. Amanda verklaarde tegen de politie dat er sprake moest zijn geweest van een inbraak. Maar volgens experts is het raam van het appartement van binnenuit kapotgeslagen.

Bovendien staat vast dat de moord door verscheidende personen moet zijn gepleegd. De vraag is dan ook wie Guede heeft geholpen. Amanda wacht de uitspraak van het hof in haar woonplaats Seattle af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.