buitenland

Vermeende Al-Qa’ida-terroristen opgepakt in Frankrijk

05 februari 2013Leestijd: 1 minuut

In Frankrijk zijn vier mannen opgepakt die vermoedelijk van plan waren zich bij de islamitische militanten in Noord-Afrika te voegen. De arrestatie is onderdeel van een groot onderzoek naar de werving van strijders voor terreurbeweging Al-Qa’ida.

Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls dinsdag.

De minister zei dat de Franse autoriteiten vrezen dat Franse extremisten zich bij rebellen voegen die in Syrië en de woestijnregio rondom Noord-Mali actief zijn. In die regio grepen islamitische radicalen het afgelopen jaar de macht en legden harde regels op aan de lokale bevolking.

Offensief

Het zijn de eerste arrestaties sinds de Fransen vorige maand troepen naar Mali stuurden om een offensief van islamitische rebellen tegen te houden.

De Franse actie zorgde voor een verhoogde kans op mogelijke represailles op Franse doelen in het binnen- en buitenland.

Hollande

De Franse president François Hollande gaf zijn minister president Jean-Marc Ayrault vorige maand de opdracht de binnenlandse veiligheid aan te scherpen.

Intussen is het veiligheidsniveau verlaagd van ‘absolute dreiging’ naar ‘mogelijke dreiging’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.