Hamburg

G20: 12 miljoen schade en Duitse politiek op haar kop

18 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Anderhalve week na de G20 is duidelijk wat de rellen in Hamburg hebben gekost. De betogers hebben voor 12 miljoen euro aan schade aangericht. Het bedrag bestaat voor 3 miljoen euro uit schade aan auto’s en voor 9 miljoen uit schade aan huizen en bedrijven. Deze cijfers zijn afkomstig van de Duitse verzekeraars.

Bondskanselier Angela Merkel liet na de G20 al weten dat de gedupeerden gecompenseerd zullen worden. Een mooi gebaar, maar toch zijn de G20 rellen een blamage voor Duitsland, volgens Der Spiegel. De materiële schade is immers groot, maar wel te overzien. Nee, problematisch is het groeiend gevoel van onzekerheid bij veel Duitse burgers.

De G20-rellen zijn het zoveelste voorbeeld van een situatie die de Duitse staat maar moeilijk weet te beheersen. Eerder was er de vluchtelingencrisis, toen de aanslag in Berlijn en nu de rellen in Hamburg. Twintigduizend agenten kregen de situatie in Hamburg niet onder controle. Duitse burgers willen antwoord op de vraag: hoe gaat de staat mij tegen vijanden beschermen? Een heikel thema met de verkiezingen voor de deur.

Hamburg zet Duitse politiek op haar kop

Op 24 september zijn er verkiezingen in Duitsland. Merkel neemt het dan op tegen sociaal-democraat Martin Schulz van de SPD. Merkel is favoriet, ze leidt al maanden in de peilingen en verwacht wordt dat zij zonder problemen haar vierde termijn binnensleept.

De G20-top kwam haar goed uit. Het gaf haar de gelegenheid om tussen de overige regeringsleiders leiderschap te tonen. Voor de SPD daarentegen was de G20 een regelrechte ramp. De Hamburgse burgemeester Olaf Scholz  is van SPD-huize en gold bij een nederlaag van Schulz in september als de favoriet om hem op te volgen. Nu staat juist de positie van Scholz ter discussie: hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de uit de hand gelopen rellen in Hamburg.

De SPD heeft tijdens de landelijke verkiezingscampagne juist extra bescherming beloofd. Dat het onder SPD-bewind in Hamburg misging, maakt deze kwestie extra pijnlijk.

De discussie komt ook partijleider Martin Schulz slecht uit. Hij wil de twee maanden voor de verkiezingen logischerwijs gebruiken om campagne te voeren. In plaats daarvan is hij al geruime tijd bezig vragen te beantwoorden omtrent de toekomst van SPD-collega Scholz.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.