Brexit van May komt steeds dichterbij

09 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Theresa May wil eind maart beginnen met de onderhandelingen - Foto: AFP

Het Britse Lagerhuis heeft premier Theresa May toestemming gegeven om de Brexit-procedure in te luiden. Pogingen van pro-Europese parlementariërs om op de valreep nog wat extra voorwaarden aan het plan toe te voegen, liepen op niets uit.

May stelde zelf een deadline vast voor het begin van de onderhandelingen, op uiterlijk 31 maart.

‘Een historische overwinning,’ aldus Brexit-minister David Davis. ‘Een grote meerderheid om door te gaan met de onderhandelingen over ons vertrek uit de EU en over een nieuw, sterk partnerschap met haar lidstaten’.

Hogerhuis moet ontwerp goedkeuren

Het Lagerhuis gaf groen licht voor het inroepen van Artikel 50 met 494 stemmen voor, en 122 stemmen tegen. Daarmee hebben er iets meer voor de plannen gestemd dan vorige week het geval was, toen er een voortijdige stemming plaatshad. May kan voorlopig opgelucht ademhalen: de afgelopen dagen leek het nog spannend te worden of ze het ging redden, gezien de kleine politieke meerderheid in het parlement.

Voordat het van kracht wordt, moet het wetsontwerp nog worden goedgekeurd door het Britse Hogerhuis. Daarin heeft de conservatieve partij van May geen meerderheid. Gezien de stemverhouding van woensdag is de hoop dat de leden van het House of Lords (niet gekozen) ook gemakkelijk akkoord zullen gaan. Op 20 februari wordt daarover gestemd.

Het debat werd woensdag fel gevoerd, als gevolg van de breuklijnen in de Britse politiek na het referendum. De Schotse Nationalistische Partij blijft ten gunste pleiten van de EU. Maandag stemde het Schotse parlement al met een overweldigende meerderheid tegen de Brexit-plannen van May. Die stem was echter symbolisch en niet bindend, en heeft dus verder geen effect.

Complex proces

Oppositiepartij Labour was zwaar verdeeld. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft altijd gezegd Brexit te steunen. Woensdagavond zei hij dat weer, ook als zijn amendementen het niet zouden halen. Tientallen partijgenoten vielen de toch al impopulaire leider af, onder wie Clive Lewis, woordvoerder economische zaken. Hij vertrok nog voor de stemming. ‘Ik kan niet met een gerust geweten instemmen met iets waarvan ik denk dat het uiteindelijk zeer schadelijk is voor de stad, die ik mag vertegenwoordigen en liefheb (Londen, red.)’.

Het opnieuw uittekenen van de rol van Groot-Brittannië op het Europese toneel wordt hoe dan ook een complexe opdracht, met onderwerpen als handel, immigratie en veiligheid. Dat proces kan jaren duren.

De Britse regering wil in elk geval paal en perk stellen aan het aantal migranten. Het moeten er minder dan 100.000 per jaar worden. Hoogopgeleide en getalenteerde immigranten lopen geen risico, zegt de Britse regering, maar laagopgeleide migranten uit EU-lidstaten des te meer. Londen overweegt een nieuwe visumprocedure voor migranten uit EU-lidstaten, waarbij de toegang in ‘elke sector en op elk niveau’ wordt beperkt.