#Brexit

Britten stappen uit de EU: hoe verloopt het Brexit-proces?

24 juni 2016

De Britten hebben voor een Brexit gestemd. Het land zal naar verwachting jaren bezig zijn met het scheidingsproces van de EU. Maar hoe die onderhandelingen eruit zullen zien, dat weet niemand.

Hoelang het precies gaat duren, is onduidelijk, want het is nog nooit voorgekomen dat een land uit de Unie wil stappen. Volgens Europese verdragen moeten de onderhandelingen over een vertrek binnen twee jaar zijn afgerond, anders vervalt het lidmaatschap vanzelf. Volgens een Brits Hogerhuiscomité kan het echter nog bijna een decennium duren voordat de procedure geheel is voltooid.

Artikel 50

Britten stemmen voor Brexit: 23 feiten over het referendum

Om het proces van het Britse vertrek uit de EU te beginnen, zal Cameron volgens artikel 50 van het Verdrag van Lissabon eerst formeel moeten aangeven dat zijn land uit de Unie wil stappen. De gehele EU-top komt bijeen op dinsdag 28 juni, voor overleg van de Europese Raad, maar of Cameron dan al het Brexit-proces in gang wil zetten, is onzeker.

De Britten zullen daarna moeten onderhandelen met de resterende 27 lidstaten over de voorwaarden van het vertrek. Het zal daarbij vooral gaan over de handelsovereenkomsten. Naar verwachting zullen de onderhandelingen echter pas over een paar maanden beginnen, omdat Cameron zal wachten met het inzetten van artikel 50.

Toegang

De Britten hebben gesproken: Brexit is een feit

Tijdens het overleg is de grote vraag volgens welk ‘model’ de EU en Groot-Brittannië een nieuwe relatie opbouwen. Veel Britten willen graag dezelfde overeenkomsten als Noorwegen, waardoor het wel toegang heeft tot de Europese markt, maar niet aan anti-EU-wetten vastzit.

Dat kost echter veel geld, en het land krijgt geen directe EU-investeringen terug. Bovendien hebben verschillende Europese leiders al gedreigd niet meteen handelsovereenkomsten met de Britten te willen sluiten, in een poging te voorkomen dat andere lidstaten soortgelijke referenda organiseren.

Hoe de onderhandelingen verlopen zal ook afhangen van wie de premier van Groot-Brittannië is. David Cameron maakte vrijdagochtend zijn aftreden bekend. Wordt hij vervangen door bijvoorbeeld Boris Johnson, zullen de gesprekken door de heftige anti-EU-campagne mogelijk stroever verlopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.