Zo wil Theresa May immigratie beperken na Brexit

14 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Dinsdag geeft May een langverwachte speech over haar Brexit-strategieën - Foto: AFP

De Britse premier Theresa May is vastbesloten om na het Britse vertrek uit de Europese Unie (EU) het aantal immigranten dat naar Groot-Brittannië komt te beperken tot onder de 100.000 per jaar. Hoogopgeleide en getalenteerde immigranten lopen geen risico, zegt de Britse regering, maar laagopgeleide migranten uit EU-lidstaten des te meer.

De regering overweegt een nieuwe visumprocedure voor migranten uit EU-lidstaten, waarbij de toegang in ‘elke sector en op elk niveau’ wordt beperkt, schrijft Politico op basis van regeringsbronnen.

Hoogopgeleiden blijven welkom

De visumprocedure wordt vergelijkbaar met het huidige systeem dat voor migranten van buiten de EU wordt gebruikt. De Brexit-onderhandelingen van Theresa May moeten eind maart van start gaan met het inroepen van Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Immigratie werd als bepalende factor gezien bij de uitslag van het Brexit-referendum afgelopen juni.

May wil het aantal migranten dat naar haar land komt beperken tot onder de 100.000 per jaar, een belofte die voormalige Britse premier David Cameron meermaals deed, maar niet wist na te komen. In juni vorig jaar, lag het gemiddelde aantal migranten dat jaarlijks naar Groot-Brittannië kwam op 335.000, van wie er 189.000 uit EU-lidstaten kwamen. Hoewel de Britse minister van Financiën Philip Hammond bedrijven eerder probeerde gerust te stellen door te zeggen dat ze nog altijd arbeidskrachten uit de EU kunnen werken, is het nieuwe systeem van de Britten voornamelijk gericht op de beperking van EU-migranten.

Op maat gemaakt systeem

Het gaat daarbij alleen voornamelijk om laagopgeleide arbeidskrachten, veelal afkomstig uit landen als Polen en Bulgarije. Hoogopgeleide werknemers kunnen nog altijd naar Groot-Brittannië komen, aldus de regering. Volgens een bron binnen de regering, moet migratie meer worden afgestemd op de ‘behoeften van de economie’. Binnen elke sector en op elk niveau moet een op maat gemaakt systeem komen, maar ‘we blijven getalenteerde en ambitieuze mensen verwelkomen,’ aldus de bron

Het uiteindelijke besluit moet door het team worden genomen dat de Brexit-onderhandelingen uitvoert, onder leiding van May. Dinsdag houdt May een langverwachte speech waarin meer details over haar onderhandelingsstrategie naar buiten moeten komen.