Rik Kuethe

Donald Trump heeft de buik vol van abortus

01 april 2016

Alsof hij niet al genoeg ophef heeft veroorzaakt, ontvouwde Donald Trump dezer dagen zijn ideeën over de manier waarop de regeling voor abortus op de helling zou moeten.

Trump wilde dat de vrouwen daarvoor in de toekomst zouden worden bestraft. Toen er een vuurstorm van kritiek opstak krabbelde ‘The Donald’ haastig terug en liet weten dat hij niet de vrouwen, maar de aborteurs strafbaar wilde stellen.

Cobra

Hillary Clinton reageerde als een sissende cobra op de woorden van haar waarschijnlijke tegenstrever in de finale van de strijd om het presidentschap. In elk  geval heeft die haar met deze uitlatingen bruikbare munitie verschaft voor de rest van de campagne.

Aanleiding genoeg om ons af te vragen hoe de abortus momenteel in de Verenigde Staten is geregeld. Anders dan in Nederland kwam het parlement daar niet aan te pas. Nee, de bandbreedte voor abortus is vastgelegd in twee arresten van het Hooggerechtshof.

Lees ook Abortuscontroverse onderstreept Trumps vrouwenprobleem2016-03-21 00:00:00 WASHINGTON, DC - MARCH 21: Republican presidential candidate Donald Trump gives the media a tour of the Trump International Hotel that is currently under construction March 21, 2016 in Washington, DC. Trump is expected to appear before the country's biggest pro-Israel lobby at the American Israel Public Affairs Committee later tonight. Mark Wilson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Jane Roe

Tot 1973 hadden de staten zelf mogen uitmaken of legale abortus binnen hun grenzen mogelijk was. In veel gevallen was dat niet zo. Maar in dat jaar wendde Norma McCorvey een ongehuwde zwangere vrouw uit Texas zich, onder de schuilnaam Jane Roe, tot het Hooggerechtshof. Haar klacht was dat de weigering van de Texaanse autoriteiten om haar een abortus toe te staan inbreuk maakte op haar recht op privacy.

Met zeven tegen twee stemmen stelde het Hof haar in het gelijk. Sindsdien is abortus in het hele land toegestaan, al mogen de diverse staten daar wel voorwaarden aan stellen – mits die maar betrekking hebben op de vrouw.

Die bepaling over voorwaarden leidt tot op de dag van vandaag tot strijd. Onder het mom het belang van de vrouw te dienen (de nabijheid van een tiptop-hospitaal bijvoorbeeld) willen staten nog wel eens de abortuspraktijk fnuiken. Over die voorwaarden loopt momenteel een zaak die ook vanuit Texas is aangespannen.

Last

Het tweede bepalende arrest van het Hooggerechtshof is uit 1992. In dat jaar bevestigde het Hof het recht op abortus in het arrest Planned Parenthood vs. Casey. Daar werd Pennsylvania in het ongelijk gesteld: die staat had toestemming van de echtgenoot  geëist voor de abortus. Dat vond het Hof een ongerechtvaardigde last op de schouders van de vrouw.

In maart behaalde het front dat vrijheid van keuze voor de vrouw voorstaat een belangrijke overwinning.  The Food en Drugs Administration kwam met de verklaring dat de abortuspil zonder risico kan worden vrijgegeven voor gebruik.

Deze abortusoorlogen, zoals ze worden genoemd, woeden maar voort. Het is een spinnenwiel waarbij voor Hillary Clinton veel garen valt te spinnen valt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.