IS brengt zelfs de onverslaanbaar geachte Poetin in de problemen

09 november 2015Leestijd: 4 minuten
'EPA'

Het is echt geen hogere wiskunde: Rusland en het Westen staan de islamisten in de weg, dus zijn aanslagen te verwachten. Het lot van het Russische passagiersvliegtuig bewijst dat zelfs de ongenaakbare Poetin zijn burgers niet volledig kan beschermen.

De Russen zijn op een bizarre manier terug in de realiteit getrokken. De Russische Federatie werd eerder dan de westerse wereld geconfronteerd met het islamitische terrorisme.

Aanslagen op appartementencomplexen in Moskou, tijdens een theatervoorstelling en op een school in Beslan. De terroristische actie in Beslan in 2004 kostte 334 onschuldige burgers het leven. Er kwamen 186 kinderen om het leven.

De laffe Tsjetsjeense terroristen schoten op vluchtende kinderen. De Russische regering bemoeide zich niet met interne affaires in islamitische landen.

Saddam Hussein

Eigenlijk probeerde Rusland populair te worden bij de Arabische volkeren. Rusland was tegen de oorlog tegen Saddam Hussein. Ook in het geval van Libië stemde Rusland slechts aarzelend in met de resolutie van de VN-veiligheidsraad, waarmee uiteindelijk de militaire actie tegen kolonel Mu’ammar al-Khaddafi mogelijk werd.

Dat was natuurlijk niet de bedoeling van die resolutie. Het ging slechts om de bescherming van burgers en niet om het ten val brengen van het regime. Het Westen heeft uiteindelijk de dictator van Libië ten val gebracht, waardoor de kloof tussen Moskou en de westerse wereld groeide.

Sprookje

De Russische president Vladimir Poetin probeerde aanvankelijk de gedachte weg te nemen dat het Russische passagiersvliegtuig door een aanslag zou zijn neergehaald. Om minstens twee redenen zou dit Moskou niet goed uitkomen.

Poetin presenteert zich als een onverslaanbare superleider. De aanslag op het vliegtuig veroorzaakt een ernstige kras op het sprookje over de president. Het islamitische terrorisme blijkt wederom een mondiaal probleem te zijn.

Machtiger

Poetin moet dit nu aan zijn volk uitleggen, en daarbij heeft hij de steun van het Westen nodig. Het Westen is militair gezien machtiger dan de Russische Federatie. Zelfs Rusland heeft het Westen nodig in de oorlog tegen het terrorisme.

De tweede reden heeft te maken met de gevolgen van de aanslag. Wat gaat Moskou doen? Gaat het meer grondtroepen inzetten in Syrië? De Russen kunnen Iran eventueel vragen om meer troepen naar Syrië te sturen.

Dat is een moeilijke zaak voor Teheran. In de afgelopen vier weken zijn ruim veertig commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen in Syrië. Niemand weet precies hoeveel Afghanen, Libanezen en andere nationaliteiten die onder Iraans gezag in Syrië vechten, zijn omgekomen. Zij kunnen waarschijnlijk niet meer dan wat ze nu doen.

Politiek plan

Het zou ook moeilijk worden voor Poetin om de Russen op de lange termijn te overtuigen van het belang van de Russische deelname aan de strijd in Syrië.

De Russische Federatie kan het Westen vragen om mee te vechten in Syrië. De wedervraag van het Westen zou luiden: waarom? Om een vriend van Poetin aan de macht te helpen of te houden?

Het is zeer de vraag of een dergelijke operatie zinvol zou zijn. Er bestaat geen politiek plan voor de toekomst van Syrië. En zolang er geen plannen zijn, is militaire interventie onmogelijk. Dat heeft het Westen geleerd in Libië en Irak.

Verbazing

Juist de toename van de macht van Iran in Syrië en Irak maakt het voor het Westen onmogelijk om zomaar aan de kant van ayatollahs te vechten.

Alle media reageerden verrast op de brute aanslag op een passagiersvliegtuig. Ze vroegen zich af of IS van strategie is veranderd. Ik verbaas me weleens over de verbazing van de westerse journalisten en deskundigen.

IS heeft keer op keer opgeroepen tot het plegen van aanslagen in het Westen. Ze trainen de Tsjetsjenen. Daaruit had Moskou kunnen afleiden dat er ooit een aanslag zouden worden gepleegd op Russische belangen.

Wiskunde

Het zou niet onverstandig zijn als we de beloftes van de vijand serieus gaan nemen. IS is niet van strategie veranderd – het vestigen van een staat via terreur is nog steeds de kernstrategie. En iedereen die ze in de weg staat, zal vroeg of laat met de islamitische terreur worden geconfronteerd.

Rusland en het Westen staan de islamisten in de weg. Het is echt geen hogere wiskunde. President Abdul Fatah al-Sisi van Egypte heeft op veel punten gelijk gekregen. De terroristen die zich onder Mohamed Morsi, de oud-president van de Moslimbroeders, konden bewapenen en organiseren, moeten worden aangepakt.

Al-Qa’ida heeft intussen ruimte moeten prijsgeven aan een nieuwe en slimmere terreurgroep. Door de aanslag in Egypte ontstaat een wedstrijd tussen Al-Qa’ida en IS. Ook Al-Qa’ida moet zich binnenkort laten gelden. Zelfs de onverslaanbare Poetin kan zijn burgers niet beschermen tegen de islamisten.