Onderzoek naar crash in Egypte, ‘IS niet verantwoordelijk’

01 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Een dag na de crash van een Russisch vliegtuig in de Sinaï zijn er nog veel vragen over de oorzaak. Terreurbeweging IS is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor het neerstorten van het vliegtuig, maar Egypte zegt dat een technisch mankement waarschijnlijker is.

De Russische minister van Transport is zondag samen met een team onderzoekers aangekomen in Caïro. De onderzoeker gaan Egyptische autoriteiten helpen bij het onderzoek naar de ramp.

Vliegtuig

Bij de crash kwamen alle 224 inzittenden, op vier Oekraïners na allemaal Russen, om het leven. Het toestel had genoeg brandstof aan boord, toen het opsteeg in vakantieoord Sharm-el-Sheikh, zeggen Russische aanklagers.

De zwarte dozen van de Airbus A321 van de luchtvaartmaatschappij Kogalimavia zijn gevonden en worden onderzocht. Het vliegtuig was onderweg naar Sint Petersburg en de piloot zou geen noodoproep hebben gedaan.

Moslims

Aanhangers van IS beweerden zondag dat de terreurbeweging het toestel heeft laten neerstorten, maar daarover bestaan twijfels. In een verklaring van IS staat dat het neerhalen van het vliegtuig een reactie is op de Russische luchtaanvallen in Syrië, die aan ‘honderden moslims’ het leven hebben gekost.

Voor de zekerheid hebben luchtvaartmaatschappijen Lufthansa, Emirates en Air France-KLM besloten niet meer over de Sinaï te vliegen, voordat er meer bekend is over de toedracht.

De vrouw van copiloot Sergej Trukhachev zegt dat haar man voorafgaand aan de vlucht klaagde over technische mankementen aan het toestel. De ‘technische toestand’ van het vliegtuig zou volgens de vrouw nogal te wensen overlaten, meldt BBC News.

Kogalimavia zegt dat het vliegtuig, dat zo’n achttien jaar oud was, ‘100 procent luchtwaardig’ was.