Plaatste bagagemedewerker bom in Russisch rampvliegtuig?

06 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Britse inlichtingendiensten hebben telefoongesprekken onderschept van extremisten van IS, waarin zij praten over een grote aanslag in de regio. Mogelijk hebben de extremisten hulp gehad van een bagagemedewerker.

Hoewel een technisch mankement nog steeds niet is uitgesloten, lijkt het er steeds meer op dat de crash van de Airbus A321-200 het werk was van terroristen. De Britten onderschepten de telefoongesprekken pas na de crash, waarbij 224 inzittenden om het leven kwamen.

Zwarte doos

Inmiddels is de zwarte doos met vluchtgegevens onderzocht en dat heeft geen bijzondere informatie of aanwijzingen opgeleverd. Tot aan de crash in de Sinaï werkten alle systemen van het Russische vliegtuig naar behoren.

Onderzoekers hopen nu dat de recorder die gesprekken in de cockpit opneemt meer informatie oplevert. Deze recorder is echter beschadigd, waardoor het afluisteren langer zal duren.

Bagage

Uit informatie van inlichtingendiensten zou blijken dat extremisten mogelijk hulp hebben gehad van een medewerker op de luchthaven in Sharm el Sheikh, meldt de Britse krant The Telegraph. Personeel van de bagage-afdeling, de catering en andere medewerkers van de luchthaven worden momenteel ondervraagd.

De bagage van passagiers wordt op de luchthaven gecontroleerd met metaaldetectors en scanners, maar voor personeelsleden geldt een soepeler beleid. Zij hoeven hun koffers niet te laten controleren, waardoor zij een ideale kandidaat zijn om een bom in een vliegtuig te plaatsen.

De Britse inlichtingendienst MI5 heeft de afgelopen maanden al een aantal keer gewaarschuwd, dat IS een aanval aan het voorbereiden is tegen het Westen. Nu ook de Russen bombarderen in Syrië, is ook dat land een mogelijk doelwit.

Toeristen

Een deel van de toeristen die de afgelopen dagen waren gestrand in Sharm el Sheikh, zijn teruggevlogen. Vakantiegangers, onder wie ook Nederlanders, moesten het grootste gedeelte van hun bagage wel achterlaten in Egypte en mochten alleen handbagage meenemen.

Luchtvaartmaatschappij KLM past dezelfde veiligheidsmaatregelen toe voor vluchten naar de Egyptische hoofdstad Caïro.