Erkenning van ‘Palestina’ zou vrede geen stap dichterbij brengen

19 november 2014Leestijd: 2 minuten

Niet zo verbazend dat de PvdA pleitte voor erkenning van ‘Palestina’. Maar veiligheid komt niet dichterbij met een staat die zichzelf niet kan beschermen, economisch niet levensvatbaar is en die twee elkaar hatende groepen herbergt.

In navolging van Zweden zou ook Nederland ‘Palestina’ moeten erkennen. Dat vindt althans de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, die dat dinsdagavond bepleitte in de Tweede Kamer. D66, GroenLinks en de SP steunen dit PvdA-plannetje.

Als het iets zou helpen en iedereen gelukkig zou maken, zouden de gebieden die ‘Palestina’ worden genoemd inderdaad moeten worden erkend. Maar dat is helaas niet zo. Een Palestijnse staat is geen toverstafje dat vrede en welvaart brengt. Integendeel.

Fatah en Hamas

Want hoe levensvatbaar is zo’n Palestijnse staat eigenlijk? Je kunt het begrip duizend keer uitspreken en daarmee lijkt zo’n staat al bijna een realiteit. Maar in de praktijk zal de Palestijnse staat niet zelfstandig kunnen functioneren.

Zo is het typerend dat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft gezegd dat NAVO-troepen de grenzen van zo’n nieuwe Palestijnse staat moeten bewaken. Zelf zijn de Palestijnen daartoe niet in staat.

Die NAVO-soldaten zijn ook nodig om de Palestijnen tegen elkaar te beschermen. Want ‘Palestina’ zal twee groepen herbergen die elkaar letterlijk naar het leven staan: Fatah en Hamas.

De eerste is een voormalige terroristische organisatie (die in 1972 nog een aanslag pleegde in Nederland). De tweede is nog steeds een terroristische organisatie en maakt de dienst uit in de Gazastrook.

Supersubsidies

Ook economisch kan zo’n Palestijnse staat niet op eigen benen staan. De Palestijnen in ‘Palestina’ worden op de been gehouden door supersubsidies uit onder meer de Verenigde Staten en Europa. En door Israël, dat voor de meeste werkgelegenheid zorgt. Ook in de zogenoemde bezette gebieden.

Dat de PvdA een subsidiestaat als ‘Palestina’ wil erkennen, moet niet verbazen. Wel dat ze een staat in het leven wil roepen die wordt geleid door een terroristische organisatie die in Nederland verboden is. En een staat die zijn eigen buurland, Israël, niet erkent maar juist van de kaart wil vegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.