Waarom Koerden snel de staat Koerdistan moeten uitroepen

10 oktober 2014Leestijd: 4 minuten

Samen met de Koerden kunnen westerse landen het islamisme in het Midden-Oosten bestrijden. Als de EU en Washington het niet doen, moeten de Koerden zelf maar de staat Koerdistan uitroepen.

Islamitische Staat (IS) kan het begin van een pijnlijk einde zijn van Irak en Syrië. Ik zeg het voorzichtig: kan. Het lot van deze twee landen wordt niet alleen door IS maar ook in Washington bepaald.

Damascus is de heerschappij over grote delen van Syrië kwijt. Wie gaat IS verdrijven uit Raqqa en andere plaatsen? Het Syrische leger is niet in staat gebleken om de terroristen te verjagen.

Teheran organiseert voor president Bashar al-Assad een partizanenoorlog. Maar in een partizanenoorlog is IS succesvoller dan de gedemotiveerde troepen van Assad en de Iraniërs en Libanezen die het gebied niet goed kennen.

Sympathiek

Kennis van een land is cruciaal in een partizanenoorlog. Hezbollah en Iran ontberen die kennis en ze worden daarbij niet echt sympathiek gevonden door de lokale soennitische bevolking.

De Koerden uit Syrië kunnen IS alleen bestrijden in hun eigen gebied en niet daarbuiten. IS kan in Syrië alleen door buitenlandse troepen worden verslagen.

Assad zal de coalitie tegen de Islamitische Staat niet om grondtroepen vragen. Omdat zij Syrië zullen uitleveren aan het Vrije Syrische Leger. In het perspectief van Assad zijn dat andere terroristen.

Koerdische staat

Het leed van de Syrische Koerden zou de coalitie kunnen motiveren om grondtroepen in te zetten tegen IS.

De werkelijkheid van de Syrische Koerden is aanzienlijk ernstiger dan die van de Iraakse Koerden. De Koerdische leiders van Irak vrezen hetzelfde lot als de Syrische Koerden.

In deze dramatische situatie zien zij een bevestiging van hun streven naar een Koerdische staat. De staat Koerdistan is de redding voor de Koerden in het Midden-Oosten.

Olie

Een Koerdische staat is een levensvaatbare staat. De Koerden beschikken over olie. Koerdistan is nu al het meest ondernemende gebied in Irak. Het leger van Peshmerga kan tot een volwaardig leger worden uitgebreid.

Na de val van Saddam Hoessein waren de Koerdische gebieden de veiligste in Irak. Er was geen sprake van etnische of religieuze conflicten. De Koerden zijn overwegend seculier.

Wel moet ik hier opmerken dat Koerdistan niet is gevrijwaard van corruptie en cliëntelisme. Maar de drang om een eigen staat te hebben, is diep geworteld in het hart van Koerden – daarom hoeft de corruptie geen belemmering te zijn voor het functioneren van de staat Koerdistan.

Rechtsstaat

Tenslotte verlangen de Koerden naar een democratische rechtsstaat. De Koerden die ik spreek, vertellen mij dat ze na de oprichting van een staat met behulp van de Europese Unie (EU) een rechtsstaat kunnen en willen vestigen.

De staat Koerdistan wordt de beste bondgenoot van Amerika en de Europese Unie. Naast Israël ontstaat in het Midden-Oosten nog een geloofwaardige seculiere staat die als een voorbeeld kan dienen voor andere staten en volkeren in het Midden-Oosten.

Aantrekkingskracht

Als Koerdistan een succesvolle rechtsorde wordt, kan dit aantrekkingskracht hebben op andere volkeren. Het succes van de Koerdische staat zou ook positieve invloed kunnen hebben op het Arabische Irak en het islamitische Iran.

Koerdistan zou het begin kunnen zijn van een verlichte omwenteling in het Midden-Oosten. Het sjiitische Irak is in de greep van religieuze groepen die door Iran worden gesteund. Daarom kan dit Irak nooit een seculiere staat worden.

Koerden kunnen daarin verandering aanbrengen door aan toekomstige generaties het succes van een seculiere en democratische staat voor te houden.

Militaire steun

De staat Koerdistan zou dan door het sluiten van verdragen met Amerika en de NAVO (als een nieuwe NAVO-partner) op militaire steun kunnen rekenen. Het islamitische terrorisme kan daardoor effectief worden bestreden. De veiligheid van Europa zou daarmee geholpen zijn.

De Amerikanen kunnen in Koerdistan een grote militaire basis vestigen. Die dient niet alleen de Koerden, maar ook Amerikaanse en Europese veiligheidsbelangen.

Uit oorlogen ontstaan nieuwe ordes. Amerika en Europa moeten hun blik daarop richten. Het westen moet niet allen maar kijken naar de hedendaagse misère.

Strategie

Het Koerdische probleem is veroorzaakt door de regering van Obama. President Barack Obama heeft in de afgelopen zomer voorkomen dat de Koerden een onafhankelijkheidsreferendum uitriepen.

Tegelijkertijd was hij niet bereid om adequaat bescherming te bieden aan Koerden in Irak en Syrië. Amerika had geen strategie.

Er is nog een ander probleem, en dat heet de EU. De Unie was actief in de voormalige Sovjet-republieken. Europese autoriteiten moedigden de volkeren aan om zich los te maken van Moskou. Maar daarbuiten zijn ze uiterst terughoudend. Nee, passief. Hebt u Guy Verhofstadt gezien in Erbil? Hebt u Van Balen gezien in Suleimaniya?

Voortouw

De Europese Unie bestaat, wat de internationale betrekkingen betreft, uit amateurpolitici. Anders had Europa wel het voortouw genomen in het Koerdische vraagstuk. De Koerden hoeven dus niets te verwachten van Washington of Brussel.

Dus moeten de Koerden zelf een historische daad stellen. Zij hebben nu de historische taak om de cirkel van het islamisme en geweld te doorbreken.

De Koerden moeten de staat Koerdistan uitroepen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.